Iraak: võõrväed lahkuvad 2011. aasta lõpus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki. Foto: Reuters / Scanpix

Iraagi peaministri Nuri al-Maliki kinnitusel jõudsid Washington ja Bagdad kokkuleppeni, mille kohaselt lahkuvad liitlasväed riigist 2011. aasta lõpuks.


Maliki ütles täna pealinnas asuvas niinimetatud Rohelises tsoonis hõimuliidritele peetud kõnes, et riikide valitsused on jõudnud pärast mitmeid kuid kestnud läbirääkimisi vastava kokkuleppeni, vahendas Reuters.

Maliki lisas, et USA soovib oma sõduritele täielikku immuunsust, kuid Iraak ei saa sellega nõus olla ja kurjategijad peab kohtu ette toimetada.

Eelmisel nädalal Iraagis visiidil viibinud USA välisminister Condoleezza Rice kinnitas toona, et kokkuleppele ollakse väga lähedal.

USA välisministeeriumi esindaja Robert Wood kinnitas täna, et lõplikku kokkulepet USA vägede lahkumise kohta siiski sõlmitud pole.

«See, milles läbirääkijad ühele nõule jõudsid, oli kokkuleppe kavand,» täpsustas Wood.

Iraagi valitsus tegi USA-le varem ettepaneku viia koalitsiooniväed riigi asulatest välja järgmise aasta lõpuks, mil turvalisuse tagamise linnades võtaksid üle Iraagi üksused.

Samuti avaldati soovi, et ÜRO mandaadi lõppedes sõlmitaks eraldi vägede staatuse lepped, mis seoksid riigis viibivad koalitsiooniväed konkreetsemate kokkulepetega.

Hetkel viibib Iraagis ligikaudu 145 000 mehe suurune USA kontingent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles