Stubb: sõjalise abi andmine Ukrainale on võimatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb.
Soome peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Alexander Stubb rääkis YLE Radio 1 hommikuprogrammis, et Ukraina välisministri Pavlo Klimkini palvele anda riigile sõjalist abi pole võimalik vastu tulla.

«See pole loomulikult võimalik. NATO aidata ei saa, kuna see annab sõjalist abi vaid alliansi liikmetele ja seda teatakse hästi. Ja Euroopa Liidul pole võimsust taolist liiki abi osutamiseks,» rääkis Stubb.

Eelmisel nädalavahetusel peeti nõu nii presidentide kui välisministrite vahel. Soome valitsusjuhi hinnangul oli kõige olulisem see, et istuti ühise laua taga. Tema sõnul oli tegemist sammuga kriisi rahumeelse lahendamise suunas.

Rahu seisukohast on võtmesõnaks alaline relvarahu. Ida-Ukraina separatistide veenmine relvarahus on «tuhande euro küsimus». Siiani pole läbirääkimised tulemust andnud.

Stubbi oletusel on Euroopa Liidu ja Venemaa suhted jõudnud pikaajalisse viletsasse ajajärku. 2008. aasta Gruusia sõda ja Ukraina kriis on näidanud, et Venemaa on oma poliitika toetamiseks valmis kasutama ka jõuvõtteid.

Stubbi sõnul peab eesmärgiks olema taolise poliitika muutmine. «Meid huvitab see, et müürid Venemaa ja traditsioonilise lääne vahel oleks võimalikult madalad. Selleni tuleb pürgida, kuid praegu me kahjuks niisuguses olukorras pole.»    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles