UNICEF: Ida-Euroopat ohustab aidsiepideemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates esinemas Viinis toimuval aidsikonverentsil
Bill Gates esinemas Viinis toimuval aidsikonverentsil Foto: SCANPIX

UNICEFi korraldatud uurimuse põhjal kasvab Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias HI-viirusesse nakatunute arv massilise kiirusega. Eriti ohustatud on prostituudid ja tänavalapsed. Mõjuvaid vastumeetmeid pole aga seni rakendatud.

ÜRO Lastefond hoiatas täna Ida-Euroopat aidsiepideemia eest. UNICEFi sõnul suurenes mõnes Venemaa piirkonnas 2006. aastal HI-viirusekandjate arv 700 protsendi võrra, mis on suurim kasv kogu maailmas. Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias on hinnanguliselt 1,5 miljonit nakatunut, vahendab Spiegel-Online.

27 riigis Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias elab ja töötab UNICEFi andmetel üle ühe miljoni lapse tänaval. «Lapsed ja noored vajavad ligipääsu arstiabile ja sotsiaalkaitsele. Ainult siis, kui HIV-positiivsete inimeste diskrimineerimine lõpeb, võib epideemia pidurduda,» ütles Christian Schneider UNICEFist. Eriti ohustatud ongi just lapsed ja noored, kes elavad lastekodudes või tänavatel.

Peterburis tehtud uurimusega tõestati, et 300 tänavalapse seas oli 40 protsenti HIV-positiivseid. Sama kohutavaid tulemusi leiti ka Ukrainas, kus 800 lapsest, kes peamiselt tänaval elavad, lausa 56,7 protsenti tüdrukutest enda keha müüvad. Siiski on UNICEFi sõnul suurimaks HIV levitajaks süstalde jagamine ja mitmekordne kasutamine. Just noored sõltlased ei pööra sellele piisavalt tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles