Saksamaa välisminister: oleme valmis Iraagi kurdidele relvi saatma

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide Peshmerga sõdurid.
Kurdide Peshmerga sõdurid. Foto: SCANPIX

Saksamaa on valmis toetama Põhja-Iraagi kurde võitluses Islamiriigi (IS) nimetuse alla koondunud äärmuslastega, teatas täna Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier kinnitas täna koos kaitseminister Ursula von der Leyeniga antud pressikonderentsil, et Saksamaa on valmis saatma Põhja-Iraaki sõjalist varustust, mis võib sisaldada ka relvi. Ta rõhutas, et Euroopa ei saa jääda ükskõikseks IS-i tegude pealtvaatajaks.

Möödunud nädalal otsustas Euroopa Liit toetada Iraagi kurdidest võitlejaid ning andis liikmesriikidele vabad käed otsustamaks, kas saata neile relvi. Seni on Saksama soostunud saatma Iraaki vaid nö mittetapvat abi.

Deutche Welle andmetel ei ole veel teada, mis laadi relvi Saksamaa Iraaki saadab. Saksa valitsus peab kõigepealt välja selgitama kurdide sõjaväe Peshmerga vajadused.

Iraagi autonoomses kurdide piirkonnas on viimastel nädalatel toimunud ägedad võitlused pühasõdalastega ning IS-i võitlejad on saavutanud kontrolli mitmetes linnades, sealhulgas Mosulis. 

Hõivatud linnades on IS-i äärmuslikud sunniidid kehtestanud islamiseaduse ja mittemoslemeid sunnitakse usku vahetama, vastasel juhul võib neid oodata surm. Erinevate vähemusgruppide esinejad on linnadest põgenenud.

Viimastel päevadel on kurdide võitlejaid siiski mõningane edu saatnud – USA õhuväe toel võeti tagasi Mosuli tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles