Abhaasia nõuab Valgevenelt ja Kasahstanilt iseseisvuse tunnustamist

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abhaasia presidendi kohusetäitja Valeri Bganba.
Abhaasia presidendi kohusetäitja Valeri Bganba. Foto: SCANPIX

Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia presidendi kohusetäitja Valeri Bganba nõudis Valgevene presidendilt Aleksandr Lukašenkolt ja Kasahstani riigipealt Nursultan Nazarbajevilt piirkonna iseseisvuse tunnustamist.

Bganba rõhutas, et Abhaasia on suveräänne riik oma põhiseadusega ja on saavutanud de facto iseseisvuse, mida on toetanud Venemaa, Nicaragua, Venezuela ja Nauru, edastab Interfax.

Avaldusega avaldas presidendi kohusetäitja toetust ametlikule taotlusele, mille Abhaasia parlament saatis eile Valgevene ja Kasahstani parlamendile.

Bganba sõnul oleks Abhaasia tunnustamine kooskõlas ka rahvusvaheliste suhete tegelikkusega ning toetaks ambitsioone ühineda kunagi  Euraasia Liiduga.

Gruusia separatistlikud piirkonnad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia kuulutasid end iseseisvaks 2008. aastal pärast augustisõda.

Õige pea, 24. augustil, toimuvad Abhaasias presidendivalimised. Mais kukutas Abhaasias opositsioon tunnustamata valitsuse Kremli-meelse presidendi Aleksandr Ankvabi. Mai lõpus esitas Ankvab parlamendi survel ka lahkumisavalduse. Juhtunu taga nähakse pigem presidendi liigset võimuhaaramist ja Moskva soovi oma võimu tugevamalt kindlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles