Venemaa välisministeerium: meie humanitaarkonvoi hakkas Kiievi nõusolekuta liikuma

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina piiri taga ootavad valged Vene veokid.
Ukraina piiri taga ootavad valged Vene veokid. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium teatas, et situatsioon, kus humanitaarabi peab Kiievi valede tõttu lihtsalt piiri taga ootama, on muutunud talumatuks ning liigub kinnitusi ootamata Luganski poole. 

Avalduses lisati, et muidugi oodatakse abi jagama appi ka Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) esindajaid, ent paistab, et nendegi ametlikku nõusolekut ei pruugi konvoi nüüd ootama jääda.

ICRC kinnitas, et nemad abikonvoid ei eskordi, sest piisavaid julgeolekugarantiisid ei ole neile endiselt antud.

Vene välisministeeriumi avalduses kinnitati, et hoolimata kõikvõimalikest püüdlustest ja tingimuste täitmisest ei ole Kiiev lubanud humanitaarkonvoil seni riiki siseneda ning nüüdseks on Kremli kannatus katkenud. Konvoile anti korraldus suunduda Luganskisse. 

«Me ei suuda seda solvangut enam välja kannatada, neid varjamatuid valesid ja keeldumist kokkuleppest. Kõik ettekäänded humanitaarkatastroofi piirkonna rahvale abi saatmisega viivitamiseks on end ammendanud. Venemaa on otsustanud tegutseda,» seisis avalduses.

Ministeerium süüdistas Ukrainat viivitamises, kuni ei ole järel enam kedagi, kellele abi anda. «Paistab, et Kiiev kavatseb 24. augusti iseseisvuspäeva lähenedes viia Luganskis ja Donetskis läbi täiemahulise puhastusoperatsiooni.»

Nii Venemaa kui Ukraina toll andis eile mitmele autole 3 läbipääsuloa, nüüd ootavad nad ICRC luba Ukrainasse siseneda. Eilsetel andmetel alustasid Punase Risti esindajad liikumist mööda humanitaarkonvoi tulevast marsruuti Venemaa piiri suunas, ent ICRC kinnitas, et abi kohale toimetamisega tehakse algust alles siis, kui on saadud julgeolekutagatised nii Ukraina valitsuselt kui separatistidelt.

Uudisteagentuuri AFP fotograadi teatel on kümme valget Vene veokit juba piiri ületanud ja Ukraina tollipunkti jõudnud.

Kokku ootas Ukraina piiri taga ligi 300 veokit. Nende sisu on tekitanud mitmeid kahtlusi, näiteks avaldati sotsiaalvõrgustikes fotod, kus on näha, et mõned veokid on pooltühjad.

Ukraina on väljendanud korduvalt kartust, et Venemaa võib kasutada veoautosid Kremli-meelsetele võitlejatele relvade toimetamiseks.

Interfaxi korrespondendi teatel sisenevad 34 KamAZ-tüüpi veokit Ukrainasse Izvarine kontrollpunkti kaudu.

Loe avaldust vene keeles SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles