Kaitsepolitsei: Soomest on Süüriasse sõdima läinud ligi 40 inimest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe poolehoidja Kesk-Süürias Raqqa linnas.
ISISe poolehoidja Kesk-Süürias Raqqa linnas. Foto: SCANPIX

Soomes on koostatud täpne plaan selleks puhuks, kui ligi 40 Süüriasse sõdima läinud inimest naasma peaks.

«Meie eesmärgiks on neid küsitleda. Kaitsepolitsei (Supo) tahab mitmelgi põhjusel nendega kohtuda, isegi kui kuriteost pole kindlaid tõendeid,» rääkis kaitsepolitsei pressiülem Jyri Rantala Iltalehtile.       

Siseministeeriumi koostati tegevuskava, mis puudutab vägivaldse äärmusluse ennetamist. Ametivõimud on eriliselt huvitatud Süürias toimuvast ja sealt Soome naasvate isikutega vestlemisest.

Kaitsepolitsei (Supo) oletusel on pärast 2013. aasta kevadet kriisipiirkonda sõitnuid rohkem kui 40. «Enam kui poolte eesmärgiks on relvakonfliktis osalemine. Nad on peamiselt liitunud radikaalsete organisatsioonidega, suur osa ISISega (äärmuslik sunnirühmitus Iraagi ja Levanti Islamiriik). Mõned on sõitnud sinna, et osaleda humanitaarabitöödel. Mõnel pole selget eesmärki olnud, kuid nad on siiski haaratud kaasa lahingtegevusse,» rääkis Rantala.

Mitmed Soomest Süüriasse läinud võitlejad on sealt naasnud ning siis tagasi läinud. Mõned on sealsetes lahingutes aga ka elu kaotanud.   

Kunagi varem pole nii palju inimesi Soomest välismaale sõdima läinud. «Eriline on see, et meilt on läinud 16-sse erinevasse etnilisse gruppi kuulunud inimest. See on ennenägematu ilming. Olukord Süürias ja ISIS on liitnud inimesi vaatamata nende etnilisele päritolule.»  

Lahkujate seas on ka põliseid soomlasi. Enam kui 40 sõdima läinud inimesest kolm neljandikku olid Soome kodanikud, ülejäänutel oli Soome elamisluba.

Kaitsepolitseini jõuab info Süüriasse sõitnute kohta sageli tagant järele. Kui ka teave jõuaks Suposse varem, pole ametnikel võimalik nende lahkumist takistada. 

Peamiselt tahetakse Süüriasse minna religioossetel põhjustel ja oma tõekspidamiste tõttu.

Internetis levib Süürias filmitud video, kus Soome mees põhjendab kodust lahkumist. Temale andis tõuke mure moslemite hukkumiste pärast.   

Varem on Soome meedias kirjutatud Espoost pärit mehest, kes sõitis aasta tagasi Süüriasse ja liitus ISISega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles