Soome muretseb kiire HIV leviku pärast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi-testi tegemine.
HIVi-testi tegemine. Foto: SCANPIX

Soomes on tänavu diagnoositud rekordarv HI-viiruse kandjaid, teatab uudistevõrk YLE. Kui mullu tuvastati põhjanaabrite juures 180 uut nakatunut, siis tänavu on neid juba praeguseks leitud 109.


Helsingi Ülikooli keskhaigla nakkuskliiniku arst Jussi Sutinen süüdistas selles tendentsis teadmatust. Tohtri sõnul ei võta mõned noored inimest HIV leviku suurenemist piisavalt tõsiselt. Ta ennustas, et selle aasta lõpuks võib Soome uute nakatumiste arv ületada 200.

Sutinen lisas, et üles on kasvamas uus noorte inimeste põlvkond, kes ei näe aidsi ohuna. Teiselt poolt leidub aga jätkuvalt inimesi, kes kardavad HIV-testi teha hirmus, et positiivne tulemus on nende surmaotsus. Arsti kinnitusel on mõlemad äärmused valedel järeldustel.

Sutinen kutsus üles korraldama spetsiifiliselt erinevatele sihtrühmadele suunatud teavituskampaaniaid. «HIVst rääkimine noorele homomehele või keskealisele Taimaale suunduva turistile või kodutule sõltlasele on erinevad asjad,» selgitas ta.

Kuigi viimastel aastatel on HIV ravi jõudsalt edasi arenenud, sõltub patsiendi eluiga siiski sellest, kui varakult viirusele jälile saadakse. «Ainuüksi sel põhjusel on testimine hädavajalik. Kuid HIVd saab kondoomi kasutades lihtsalt vältida,» rääkis ta.«Tänapäeval saab HIVga elada, kuid elu HIVta on palju-palju lihtsam.»
 

Kui Soomes diagnoositi esimese kuue kuuga 100 uut HIV-posiivset, siis Eestis oli vastav esimese poolasta number 194.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles