Die Welt: Islamiriik vabastas juunis sakslasest pantvangi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi pühasõdalased
Islamiriigi pühasõdalased Foto: SCANPIX

Saksa väljaande Die Welt andmetel vabastas äärmusrühmitus Islamiriik selle aasta juunis üks aasta nende käes pantvangis olnud Saksamaa kodaniku.

Väljaanne teatas, et Saksamaa maksis mehe eest lunaraha, mida valitsus siiski kinnitanud ei ole.

Die Welti ajakirjanik intervjueeris nii vabastatut kui ka tema pereliikmeid. Nende nimesid ega elukohta ei paljastatud.

Pereliikmete sõnul reisis 26-aastane mees aasta tagasi juunis Türgi kaudu Süüriasse, kuna tahtis humanitaartöötajana aidata Süürias sõjas kannatavaid tsiviilelanikke.

Süürias aga sattus sakslane Islamiriigi pühasõdalaste kätte.

«Võib oletada, et juba Türgi-Süüria piiri ületamisel «müüdi» ta terroristidele,» sõnas anonüümseks jääda soovinud politoloog väljaandele Die Welt.

Kuna mees ei kontakteerunud pereliikmetega, teatas pere võimuesindajatele tema kadumisest.

Pere ei teadnud ta saatuse koha enne kui selle aasta kevadel, mil nad said Islamiriigi džihadistidelt e-postis video, millel on näha Süürias kadunuks jäänud meest.

Mehel oli käes paber, millele oli kirjutatud lunarahanõue.

Videol on näha, kuidas üks teine pantvang hukatakse.

Saksamaa luure jõudis selle video abil röövitu jälile.

«Pikkade läbirääkimiste tulemusena vabastas Islamiriik sakslase selle aasta juuni lõpul. Pärast vabastamist läks mees Türki, kus kohalikud võimuesindajad andsid ta üle Saksa diplomaatidele. Tegemist ei ole ainsa sellise juhtumiga,» kirjutab Saksa väljaanne.

Islamiriigile on pantvangide võtmine ja nende eest lunaraha küsimine eluliselt tähtis.

«Saksamaa valitsus ei ole kinnitanud oma kodaniku eest lunaraha maksmist, kuna siis saab neid süüdistada terroristide finantseerimises. Samuti kardetakse, et veel Saksa kodanikke võidakse röövida, kuna sakslaste eest ollakse valmis maksma,» tõdeti artiklis.

Die Welti arvates on praegu Islamiriigi pühasõdalaste poolt röövitud umbes 20 ameeriklast ja eurooplast.

Möödunud nädalal röövisid Islamiriigi džihadistid Põhja-Süürias kaks Itaalia humanitaartöötajat, taanlase ja jaapanlase.

Möödunud nädala teispäeval šokeeris läänemaailma video, millel on näha USA ajakirjaniku James Foley julma hukkamist briti aktsendiga inglise keelt kõneleva pühasõdalase poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles