Ungari peaminister tahab peatada ELi eemaldumise Venemaast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orbán (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin.
Viktor Orbán (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles esmaspäeval, et ta tahab moodustada poliitilise liidu peatamaks Euroopa Liidu eemaldumist Venemaast Ukraina kriisi tõttu.

«EL eemaldub Venemaast iga peävaga. See on halb mitte ainult Ungarile, vaid kogu ELile,» ütles Orbán Ungari suursaadikutele Budapestis.

«Me peame otsima nende ELi riikide seltskonda, kes on huvitatud sellise eraldusprotsessi aeglustamisest ja peatamisest,» ütles Ungari valitsusjuht konkreetseid riike nimetamata.

Lääne ja Venemaa suhted on Ukraina kriisi tõttu madalseisus ning EL ja Washington on kehtestanud Moskvale ulatuslikud sanktsioonid seoses Venemaa toetusega Ida-Ukraina separatistidele.

Venemaa vastas omapoolsete meetmetega, keelates peaaegu igasuguse toidukaupade impordi EList ja USAst.

Orbán, keda on kritiseeritud Ungari juhtimises Euroopast Venemaa suunas, kinnitas esmaspäeval, et riigi kuulumine lääneliitudesse ei ole kahtluse all. Ta hoiatas samas, et Venemaa isoleerimine võib kahjustada Euroopa konkurentsivõimet.

Eurotsooni suurim majandus ja Venemaa-kaubandusest kõige rohkem sõltuv Saksamaa on «suur kaotaja», kui Brüssel jätkab oma majandussanktsioone Moskva suhtes, ütles Orbán.

Venemaa on Ungari suurim kaubanduspartner väljapool ELi. Varem sel kuul ütles Orbán, et EL on sanktsioone kehtestades «endale jalga tulistanud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles