Londoni linnapea: Islamiriigi valduses võib varsti olla Briti saarte suurune ala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Londoni linnapea Boris Johnsoni arvates tuleb Suurbritannial astuda omapoolseid samme sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik lõhkumiseks.

Johnsoni sõnul on talle raskeks koormaks, et USA ajakirjaniku james Foley tapjaks võib olla Briti kodakondsusega muusik, kellest sai ajupesu tulemusena pühasõdalane, kirjutab The Telegraph.

«Tegemist võib olla meie kodanikuga, kes on saanud maitsta kõiki heaoluühiskonna hüvesid. Ta sai korraliku hariduse ning tal oli tervisekindlustus. Talle ja ta perele olid tagatud kõik õigused ning sellisel viisil ta tasub oma riigile. Temast on saanud barbaarsete terroristide käepikendus. Ta hukkas süütu ajakirjaniku,» kirjutab Londoni linnapea oma kolumnis.

Johnsoni arvates tuleb kiiresti tegeleda kahe asjaga: kuidas Islamiriigi ohuga toime tulla ja mida teha nende Briti kodanikega, kes lähevad sõdima Islamiriigi eest Iraaki või Süüriasse.

Canterbury peapiiskop George Carey ja poliitik David Davies on veendunud, et Briti päritolu pühasõdalastelt tuleks võtta kodakondsus.

Boris Johnson on nendega samal seisukohal.

Johnsoni arvates tuleks kehtestada seadus, mis võimaldab kiirkorras võtta kodakondsus neilt, kes võimuesindajatele teatamata on läinud sõdima Iraaki või Süüriasse.

Johnsoni andmetel on praegu Islamiriigi võitlejate seas 500 – 600 inimest, kellel on Suurbritannia kodakondsus.

«Kui Islamiriigi tegevuset ei takistata, siis on pühasõdalaste valduses varsti sama suur territoorium kui seda on Briti saared. Meil on kaitse-eelarve, kuid me ei tee midagi terroristikalifaadi edasise leviku tõkestamiseks? Mis siis, kui see on varsti meie kodulävel?» küsis Londoni linnapea.

Islamiriigi võitlejad on vallutanud suuri alasid Iraagis ja Süürias ning ajanud oma kodudest ära sealsed kristlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles