SNBO: Vene dessantväelased pole sõjavangid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene dessantväelaste baretid.
Vene dessantväelaste baretid. Foto: SCANPIX

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu (SNBO) kinnitusel võeti üle piiri tulnud Vene dessantväelased lihtsalt kinni, sõjavangideks neid nimetada ei saa.

Vene kaitseministeeriumi allikas rääkis Interfaxile, et dessantväelased läksid üle Ukraina-Vene piiri ekslikult.

Terrorismivastase operatsiooni üksused ja julgeolekujõud pidasid Vene sõdurid kinni 25. augustil Donetski oblastis. Dessantväelased olid relvastatud ja neil olid kaasas isikuttõendavad dokumendid. Mehed kinnitasid, et kuuluvad 98. õhudessantdiviisi polku.       

Kinnipeetute sõnul paigutati nende pataljon 23. augustil Doni-äärsesse Rostovisse, kuid juba järgmisel päeval ehk 24. augustil seati isikkoosseis koos mitmekümne dessandi lahingumasinaga operatsiooniks valmis. Dessantväelaste sõnul oli vaid ohvitseridel nende kolonni marsruut teada.  

SNBO kõneisik Andri Lõssenko rõhutas, et Vene sõdurid pole sõjavangid ja praegu tegelevad nendega korrakaitseorganid. Ta kutsus Vene sõdurite vanemaid ja pereliikmeid üles tegema kindlaks, kus nende lähedased aega teenivad, sest suur osa neist saab  Ukrainas surma.

Pressikonverentsil küsiti Lõssenkolt, et kui suur on võimalus, et Vene sõdurid eksisid ära ja sattusid ekslikult üle riigipiiri. «Kui eliitvägede sõdurid ei tunne topograafiat ega suuda orienteeruda maastikul, siis ei saa midagi öelda teiste väeüksuste ja kindralite kohta, kes andsid korralduse otseseks rünnakuks.»     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles