Porošenko ja Putin pidasid Minskis silmast silma läbirääkimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimi Putin (vasakult), valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Ukraina president Petro Porošenko Minskis.
Venemaa president Vladimi Putin (vasakult), valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Ukraina president Petro Porošenko Minskis. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin ja Ukraina president Petro Porošenko kohtusid täna Minskis lõpuks ka isiklikult ning alustasid kõnelusi - tegemist on nende esimese silmast silma kohtumisega pärast juunit.

«Minski kohtumisel otsustatakse Euroopa ja maailma tulevik, nii näen seda mina,» sõnas Porošenko pärast Putini kätlemist.

Valgevene president Aleksandr Lukašenko kutsus kohtumise avasõnas mõlemat poolt poliitilisi ambitsioone kõrvale heitma ja mitte taotlema poliitilisi dividende, edastab uudisteagentuur AP.

Mitmete Minski viibinud ajakirjanike teatel hilines Putin kohtumisele. Russia Today teatel jõudis Putin kohtumisele kell 14:55, ehkki see pidi algama juba 14:10.

Juba kella 15.48 ajal teatas AP korrespondent Natalija Vasiljeva Twitteris, et kohtumise ametlik osa on läbi.

Putin rõhutas kohtumisel, et Ukraina kriisi ei saa lahendada jõuvõtete suurendamisega või ilma riigi idaosa kaasamiseta rahukõnelustesse. Samuti väitis ta, et Venemaa on alati austanud ja austab ka edaspidi ÜRO resolutsioone, aga neid ei tohiks rakendada teiste riikide kulul.

Ukraina presidendi sõnul on olukorra stabiliseerimiseks esmalt vaja kehtestada efektiivne piirikontroll ning peatada relvade juurdevool Ida-Ukrainasse, vahendas Reuters. Samuti on vajalik sõjavangide vabastamine ja rahvusvaheliste sõltumatute vaatlejate lubamine kriisipiirkondadesse. Porošenko kinnitas ka, et  tema eesmärk on teha kõik selleks, et verevalamine peatada ning selleks hakatakse otsima poliitilist kompromissi. 

Putin ja Porošenko nõustusid, et sõjalise jõu abil praegust olukorda stabiliseerida võimalik pole.

Porošenko ja Putin osalevad Minskis Tolliliidu ja Ukraina tippkohtumisel, millest võtavad osa ka Valgevene ja Kasahstani president ning lääneriikide esindajatena kolm kõrget Euroopa Liidu ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles