Väljaanne: USA ei plaani küsida Süüria valitsuselt õhurünnakuteks luba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude F-16 hävitajad
USA õhujõudude F-16 hävitajad Foto: SCANPIX

USA väljaande Washungton Post andmetel ei plaani USA küsida Süüria valitsuselt võimalikeks õhurünnakuteks luba.

Artiklis rõhutatakse, et USA valitsus ega sõjavägi ei tee koostööd Süüria presidendi Bashar al-Assadi ega ka selle riigi õhujõududega.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki kinnitas, et sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu Iraagis tehtavaid rünnakuid tahetakse laiendada Süüria aladele.

Valge Maja andmetel ei ole president Barack Obama veel õhurünnakuteks Süürias luba andnud. Küll aga on USA õhujõududel luba tegeleda luurelendudega.

Väljaanne kirjutab, et USA poolsed õhurünnakud Süürias tekitaks olukorra, milles USA avab Süürias uue rinde. Süüria võib neid rünnakuid pidada oma õhuruumi tungimiseks.

USA võimuesindajad püüavad leida kompromissi.

USA kaitseministeerium on hakanud kaardistama võimalikke rünnakukohti Süürias. Kõige tõenäolisemalt rünnatakse Põhja-Süürias asuvat Raqqat ja selle lähiümbrust, kuna piirkond on Islamiriigi mõjusfääris.

Teiseks võimaluseks on kasutada Süürias Islamiriigi alade ründamiseks Iraagist välja saadetavaid rakette.

USA kaitseministeeriumi esindajate sõnul on Islamiriik uus oht, millele kiiresti reageerida.

USA kindrali Martin Dempsey arvates peab Islamiriiki ründama nii Iraagis kui Süürias, sest vaid ühes paigas ründamine ei anna tulemusi.

Süüria võimud teatasid varem, et on valmis teiste riikidega Islamiriigi vastaseks koostööks.

Süüria välisminister Walid Muallem on arvamusel, et kui välisriigid soovivad Islamiriiki rünnata, siis tuleks Süürialt selleks luba küsida, sest muidu on tegemist riigi suveräänsuse rikkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles