Hollandi võimukõnelused nurjusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised võitnud Hollandi liberaalide liider Mark Rutte.
Valimised võitnud Hollandi liberaalide liider Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Eile luhtus Hollandis järjekordne katse moodustada koalitsioonivalitsus, kuna erakonnad ei suutnud kokku leppida eelarvekärbete ulatuses ja kiiruses.

Juuni alguses toimunud üldvalimiste järel ei saavutanud parlamendis ükski erakond enamust. Enim kohti kogunud Liberaalse Partei liider Mark Rutte on nimetanud hääletustulemust kõige keerulisemaks, mis Holland kunagi näinud on, vahendas Wall Street Journal.

Paremtsentristlikud liberaalid üritasid võimuliitu moodustada kolme vasaktsentristliku erakonnaga – Tööpartei, Demokraatlike Liberaalide ja Rohelistega, kuid parteide seisukohad kavandatavate eelarvekärbete ja kinnisvarasektori reformi osas olid liiga erinevad, tunnistas Rutte.

Parlamendi alamkojas oma kohtade arvu seniselt üheksalt 24ni kasvatanud Geert Wildersi populistliku Vabaduspartei jättis Rutte kõnelustelt eemale. Nüüd üritab ta koalitsiooni moodustada valimistel teiseks jäänud Tööpartei ja neljanda tulemuse saanud kristlike demokraatidega.

Vaatlejate sõnul ohustab valitsuskriisi jätkumine sel aastal ennustuste kohaselt 6,6 protsendini SKTst kasvava eelarvepuudujäägi piiramist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles