Islamiriik olevat saanud Iraagis enda kätte USA relvastust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriik olevat saanud Iraagis enda kätte USA relvastust
Islamiriik olevat saanud Iraagis enda kätte USA relvastust Foto: SCANPIX

USA meedia andmetel olevat sunniitlik terrorirühmitus Islamiriik saanud enda valdusse USA poolt Iraagile saadetud relvi.

Väidetavalt oskavad pühasõdalased kasutada lääne raskerelvastust, edastab CNN.

Internetis on pildid,  millel on näha habemes džihadiste kasutamas 155-millimeetriseid haubitsaid. Ülesvõte olevat tehtud Süürias al-Babis Kuweyresi õhujõudude baasis.

Internetis levima materjali autentsust ei ole tõestatud.

CNN intervjueeris ameeriklasest relvaasjatundjat Michael Knightsi, kelle sõnul ei ole kindlaid tõendeid, et Islamiriigi võitlejad oskaksid kasutada M198 haubitsaid või M1 Abrams kolmanda põlvkonna tanke, mida USA on müünud Iraagi armeele.

Internetis leviv materjal võib osaliselt selle väite ümber lükata, sest selle on näha pühasõdalasi haubitsaid kasutamas.

Lääne andmetel röövis Islamiriik selle aasta suvel Iraagi armeelt 200 – 300 USA päritolu Humvee militaarmasinat. Asjatundjate arvates saaks pühasõdalased kerge vaevaga nende abil kontrollida anastatud alasid ja positsioone Iraagi kurdialadel.

Knightsi arvates ei ole Islamiriik seni kasutanud USA M1 Abrams tanke, vaid vanu Nõukogude Liidus toodetud T-55 tanke.

Asjatundja lisas, et USA õhurünnakud Põhja-Iraagi aladele on muutnud jõudude vahekorda piirkonnas ning sõjamasinad ei pruugi Islamiriiki kuigivõrd aidata.

«USA õhujõudude rünnakud ning Iraagi armee koos kurdi võitlejatega muudavad need tankid pühasõdalaste jaoks surmalõksudeks,» märkis Knights.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles