Eesti kingib Iraagi kurdidele miljon padrunit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pešmerga võitleja Kurdistani lipu taustal.
Pešmerga võitleja Kurdistani lipu taustal. Foto: AFP/SCANPIX

Toetamaks Iraagi kurdide võitlust vägivaldse islamistliku rühmitusega Islamiriik annetab Eesti neile miljon Nõukogude päritolu relvadele toodetud kuulipildujapadrunit.

«Kõnealune laskemoon on soetatud aastatel 1993–1995. NATO standarditele vastavat laskemoona kasutavale Eesti kaitseväele nimetatud padrunid ei sobi,» selgitas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Peeter Tali.

Tema sõnul põhineb Eesti otsus toetada Kurdistani julgeolekujõude Euroopa Liidu välisasjade nõukogu suunisel, mis toetas 15. augustil liikmesriikide valmisolekut anda vastusena Kurdi regionaalvalitsuse palvele lisaks humanitaarabile ka relvastusabi.

«Eesti mõistab karmilt hukka rühmituse Islamiriik juhitavate äärmuslaste vägivalla Iraagis ning sellega kaasnevad massilised inimõigusrikkumised,» jätkas Tali.

«Islamiriik on seadnud ohtu terve piirkonna julgeoleku ja stabiilsuse. Iraagi sõjavägi ja nende koosseisus olevad Kurdistani julgeolekujõud ehk pešmerga püüavad äärmuslaste edasitungi peatada,» lisas ta.

Tali sõnul on lisaks Eestile kurdidele relvaabi valmis andma Ameerika Ühendriigid, Ühendkuningriik, Kanada, Saksamaa, Tšehhi, Itaalia, Prantsusmaa ja Horvaatia.

Eesti abisaadetis kaalub ligi 28 tonni ja seisab 29 euro alusel. Padrunid viivad kurdidele kätte liitlasriikide relvajõud oma õhutranspordiga.

«Eesti on ka varasemalt toetanud globaalse julgeoleku saavutamise eesmärgil arengujärgus riikide relvajõudude ülesehitamist,» meenutas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja. «2005. aastal toetas Eesti Iraagi julgeolekujõudude ülesehitamist 2400 automaattulirelva ning suure koguse laskemoonaga (2,7 miljonit padrunit). 2007. aastal annetas Eesti Afganistani julgeolekujõududele 4000 Kalašnikovi tüüpi automaattulirelva ja 4,6 miljonit padrunit.»

Möödunud nädalal teatas välisministeerium Eesti abist praegu Iraagis valitseva humanitaarkatastroofi leevendamiseks. Selleks otstarbeks eraldas välisministeerium ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametile (UNHCR) 70 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles