Clinton: NSVLi anneksiooni tunnustamast keeldunud USA aitas Baltimaid kriitilisel hetkel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton tänavu aprillis Tallinnas.
Hillary Clinton tänavu aprillis Tallinnas. Foto: Liis Treimann

23. juulil ehk ülehomme möödub 70 aastat Wellesi deklaratsioonist, millega toonane USA välisministri kohusetäitja Sumner Welles teatas, et USA ei tunnusta Baltimaade Nõukogude Liitu võtmist. USA praegune välisminister Hillary Clinton tegi sel puhul president Barack Obama ja Ameerika Ühendriikide rahva nimel avalduse.


«Pärast Baltimaade annekteerimist Nõukogude Liidu poolt aastal 1940 deklareeris toonase välisministri kohusetäitja Sumner Welles, et USA ei tunnusta nende riikide Nõukogude Liitu võtmist. Rohkem kui 50 riiki võttis USA eeskujul sama seisukoha,» teatas Clinton eilset kuupäeva kandvas avalduses. «See tähtis dokument toetas Balti riike iseseisvate vabariikidena kriitilisel ajahetkel, tagades nende rahvusvahelise tunnustamise ning hõlbustades nende diplomaatiliste esinduste tööd 50 opositsiooniaastal.»

«Wellesi deklaratsioon on tunnistus meie pikaajalisest toetusest Baltimaadele ning austusavaldus iga teie riigi pühendumisele vabaduse ja demokraatia ideaalidele,» jätkus Clintoni avaldus. «Ajal, kui Eesti, Läti ja Leedu tähistavad peaaegu 20 aasta möödumist iseseisvuse täielikust taastamisest, hindame me oma Balti sõpru kui väärtuslikke NATO liitlasi, tugevaid partnereid Euroopas ja rahvusvahelisel areenil ning elavat tõestust kõigest sellest, mida demokraatia ja hea valitsemine võivad saavutada.»

Wellesi deklaratsiooni koostas USA välisministeeriumi toonane Euroopa asjade osakonna direktor Loy W. Henderson. Esimese maailmasõja ajal Kaunases Ameerika Punase Risti esinduse avanud Hendersoni sidus Baltimaadega ka lätlannast abikaasa.

Pärast teksti esimese versiooni nägemist palus Welles selle ümber kirjutada, sest avaldus polnud tema hinnangul piisavalt jõuline. Tema hinnanguga nõustus ka toonane Ühendriikide president Franklin D. Roosevelt.

1940. aasta 23. juuli õhtul sai Welles tuua avalikkuse ette ja ka telegraafiga Moskvasse läkitada avalduse, mis oli tema ja presidendi täpsustuste järgi ümber kirjutatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles