Gruusia kehtestas okupatsioonipäeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia rahvuslipp.
Gruusia rahvuslipp. Foto: SCANPIX

Gruusia parlament kiitis heaks valitsuse kava nimetada 25. veebruar okupatsioonipäevaks. Just sel päeval 1921. aastal marssisid bolševistliku Punaarmee sõdurid pealinna Thbilisisse ning Gruusia kuulutati nõukogude vabariigiks.

Eelnõu, mis näeb ette lipu langetamist poolde masti, et mälestada sadu tuhandeid kommunistlike võimude repressioonides hukkunud kaasmaalasi pälvis parlamendi tänasel hääletusel rahvasaadikute ühehäälse heakskiidu, kirjutas civil.ge.

Georgia Demokraatliku Vabariigi iseseisvust oli aasta enne okupatsiooni tunnustanud ka Venemaa Sotsialistlik Föderatiivne Nõukogude Vabariik, kuid sellele vaatamata otsustas Nõukogude Venemaa Gruusiat 11. veebruaril Armeenia kaudu rünnata.

Juba samal aastal moodustati Gruusia NSV koosseisus Ahbaasi ANSV ja Lõuna-Osseedi autonoomne oblast.

Ka kiitis parlament täna heaks kuulutada 23. august totalitaarrežiimide ohvrite päevaks. Just sel päeval 1939. aastal sõlmisid NSV Liit ja Natsi-Saksamaa niinimetatud Molotov-Ribbentropi paktina tuntud mittekallaletungilepingu ning piiri- ja sõpruslepingu, millega kaasnesid ka salajased lisaprotokollid. Viimastega määratlesid kaks totalitaarset riiki mõjutsooni Ida-Euroopas. Ühtlasi sai leping aluseks ka Eesti okupeerimisele 1939. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles