Kerry kutsub maailma Islamiriigi vastu ühinema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsub maailma ühendama jõud võitluseks sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Kerry üleskutse ilmus ajalehes reedel, päev pärast seda, kui president Barack Obama oli öelnud, et Ühendriikidel ei ole veel kindlat strateegiat võitluseks IS-iga.

«Ma ei taha panna vankrit hobuse ette. Meil ei ole veel kindlat strateegiat,» möönis Obama ajakirjanikele seletades, et Ühendriikidel pole olnud vaja valida Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi ja Islamiriigi (IS) vahel.

President ütles, et saadab Kerry Lähis-Itta ülesandega luua regioonis toetusbaas võitluseks pühasõdalastega.

Kerry kirjutas New York Timesis, et IS-i vastast rinnet peaks juhtima USA ja sellesse võiks kuuluda võimalikult suur osa maailma riike.

IS-i pühasõdalased on hõivanud suuri alasid Iraagis ja Süürias ning kuulutanud neil välja kalifaadi.

ÜRO inimõigusvolinik Navi Pillay ütles sel nädalal avaldatud raportis, et pühasõdalaste valdusse läinud Süüria aladel on avalikud hukkamised, jäsemete amputeerimine, peks ja ristilöömise imiteerimine igapäevaseks saanud.

IS värbab Põhja-Iraagis ja Ida-Süürias vallutatud aladel lapsi alates 10. eluaastast ning kasutab teismelisi aktiivses võitluses ja suitsiidimissioonidel.

Hiljuti USA ajakirjaniku James Foley hukkamise video internetti pannud islamistid on süüdi ulatuslikes sõjaroimades ja inimsusvastastes kuritegudes, võtab komisjon raporti kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles