Gauck: Venemaa on sisuliselt katkestanud oma partnerluse Euroopaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidupresident Joachim Gauck ja Poola riigipea Bronislaw Komorowski Gdanskis Teise maailmasõja alguse 75. aastapäeva üritustel.
Saksamaa liidupresident Joachim Gauck ja Poola riigipea Bronislaw Komorowski Gdanskis Teise maailmasõja alguse 75. aastapäeva üritustel. Foto: SCANPIX

Venemaa on sisuliselt katkestanud oma partnerluse Euroopaga, ütles esmaspäeval Saksa president Joachim Gauck, nimetades Ukrainas toimuvat uueks relvakonfliktiks kontinendil.

«Me soovime partnerlust ja heanaaberlikke suhteid (Venemaaga) tulevikus, kuid tingimusel, et Moskva muudab oma poliitikat ning hakkab taas austama teiste rahvaste õigusi,» lausus Gauck Poola sadamalinnas Gdanskis Teise maailmasõja puhkemise 75. aastapäeva puhul toimunud tseremoonial.

Saksa president meenutas sakslaste ja poolakate ajaloolist leppis Teise maailmasõja järel ja lisas, et on Venemaa arengusuunas pettunud. «Me uskusime ja tahtsime uskuda, et ka Venemaa, Tolstoi ja Dostojevski kodumaa, saab olla osa Euroopast.»

«Meid valdas šokk, kui meid asetati silmitsi uue konfliktiga Euroopa piiridel, uute piiride ja uue korra kehtestamisele suunatud relvastatud konfliktiga. On fakt, et stabiilsus ja rahu meie kontinendil on taas sattunud ohtu,» ütles Gauck.

«Külma sõja järel seadsid Euroopa Liit, NATO ja suured tööstusriigid Venemaaga sisse erisuhted ning integreerisid teda eri viisidel», lisas ta. «Venemaa on selle partnerluse sisuliselt katkestanud.»

Enne Gaucki kõne pidanud Poola president Bronislaw Komorowski kutsus ilmutama julgust ja otsustavust, et seista vastu neile, kes ohustavad rahvusvahelist korda, rahu ja vabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles