Obama visiiti varjutavad Venemaa edusammud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama väljub Valge Maja juurde maandunud kopterist Marine One.
USA president Barack Obama väljub Valge Maja juurde maandunud kopterist Marine One. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama sõidab juba teist korda sel aastal Venemaa tagahoovi, et kinnitada sealsetele närvis riikidele Ühendriikide raudkindlat pühendumist nende julgeolekule.

Obama eesmärke varjutab aga lääne võimetus peatada Venemaa agressiooni Ukrainas.

Vene president Vladimir Putin näib olevat enne Obama visiiti Eestisse ja Walesi NATO tippkohtumisele oma provokatsioone vaid hoogustavat.

Kuigi Obama on hoiatanud, et Putinit võivad oodata uued majanduslikud karistusmeetmed, jätkab ta samal ajal vastuseisu üleskutsetele osutada Ukrainale sõjalist toetust.

Obama reageerimine Ukraina kriisile on vaid üks element laiemas välispoliitilises lähenemises, mis on pälvinud kriitikat nii vastastelt kui ka liitlastelt, kes kardavad, et Valge Maja on globaalsete ohtudega silmitsi seistes liiga ebalev.

«Usun, et Putin on jõudnud järeldusele, et lääne poolt pole oodata Venemaa jaoks tõeliselt valusaid sanktsioone ega ka relvi, mida Ukraina enesekaitseks vajab, ning me peame tõestama, et ta eksib,» ütles USA senati välissuhete komitee esimees demokraat Robert Menendez.

USA endine luureametnik Eugene Rumer kinnitas, et USA ja Euroopa senine suutmatus Putinit peatada tekitab Venemaa piiriäärsetes riikides hirmu.

«Nad peavad lääne vastusamme ebapiisavaks ja see suurendab nende kartusi,» ütles Rumer, kes juhib praegu Carnegie Rahvusvahelise Rahu  sihtasutuse Venemaa ja Euraasia programmi.

Venemaa ja Ukraina vaheline kriis on tõstnud sellenädalase NATO tippkohtumise panuseid. Obama survestab Walesis liikmesriike oma kaitsekulutusi suurendama.

«Meie eesmärk on pidev rotatsioon ja pidevad õppused, mis tagaksid Eestile ning teistele Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele NATO kohaloleku, mis on vajalik nende julgeolekuvajaduste tagamiseks,» ütles Valge Maja Euroopa-osakonna vanemdirektor Charles Kupchan.

«Kui on midagi, mida Balti riigid NATOs usaldavad, siis on see USA panus,» ütles endine Pentagoni ametnik Kathleen Hicks, kes juhib praegu Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse rahvusvaheliste uuringute osakonda. «Seepärast avaldavad nad tugevat survet, et NATO kontingendis oleks USA jõuliselt kohal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles