Väike NATO tippkohtumise sõnastik: A-G

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskhommikul tegid neli Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valvanud Taani hävitajat F-16 hüvastijätulennu üle Tallinna.
Eile keskhommikul tegid neli Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valvanud Taani hävitajat F-16 hüvastijätulennu üle Tallinna. Foto: Erik Prozes

Neljapäeval ja reedel Suurbritannias Walesis aset leidval kokkusaamisel on keskseks teemaks Ukraina sündmuste mõju NATO riikide julgeolekule.

Kuigi kollektiivkaitse ja NATO enda julgeolek on võtnud varem planeeritud ISAFi missiooni lõpetamise asemel Walesi tippkohtumisel keskse koha, on Afganistanist alliansile siiski kasu – see andis läänele suurepärase ettekäände kutsuda enamiku Venemaa naaberriike Putini-vabale nõupidamisele. Siinkohal on ära toodud ABC põhilistest Cardiffis ja Newportis jutuks tulevatest teemadest.

A

Afganistan. Afganistanis pole siiani kokku lepitud, kes võitis kevadised presidendivalimised ja pärib Hamid Karzai mantli. Seetõttu pole ka ikka veel selge, kas tänavu 31. detsembril lõppeva Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAFi) missiooni järel algab ka NATO jätkuoperatsioon Resolute Support.

NATO-l on vajaminevad plaanid valmis. Ühtlasi on mõlemad võimalikud Afganistani presidendivalimiste võitjad väljendanud valmisolekut allkirjastada lääne sõdurite jätkamiseks vajalikud paberid. Kuid kuni kestab segadus küsimuses, kes on president, kes allkirja annab, ei tule Kabulist ka vajaminevat paberit.

Näib, et Kabul kaotab rohkem kui NATO. Kuigi afgaani ajakirjanikke ja diplomaate tuuakse abiprogrammidega jätkuvalt Euroopasse ja Ameerika Ühendriikidesse n-ö elu vaatama, on lääne tähelepanu Ukraina sündmuste järel juba pöördunud omaenese julgeoleku juurde.

Kui Resolute Supporti ei tule, jääb Afganistan ilma suurest osast neile juba paljude maade järgmiste aastate riigieelarvetes mõtteliselt eraldatud abist: mitte ainult ei jää laekumata raha nende armee ja politsei palgafondi, vaid puuduliku julgeoleku pärast ei riski seal jätkata ka pealtnäha NATOga üldse mitte seotud humanitaarorganisatsioonid.

13 sõja-aasta jooksul on Afganistanis elu jätnud 3468 ISAFi operatsioonil osalenud sõdurit, nende seas üheksa eestlast. Vigastatuid on mitu korda rohkem. Langenutele, vigastatutele, nende lähedastele ning kõigile NATO operatsioonides osalejatele ja nende peredele avaldab austust ka üks Walesi tippkohtumise lõppdokumente.

Samas möönavad alliansi kindralid ka seda, et NATO liikmesriikide sõjaväed pole olnud kunagi nii hästi kokku harjutanud kui pärast Afganistani sõda. Eestlane või prantslane, poolakas või portugallane – kui sa räägid kutselise kaitseväelasega, siis suure tõenäosusega on üks olulisi osasid tema kui sõduri kujunemisloost rotatsioon või kaks või kolm Afganistanis. Lisaks andis ÜRO mandaadiga peetud Afganistani sõda Põhja-Atlandi liidule võimaluse leida samasuguse mõtteviisiga riike Vaikse ookeani äärest ja sõlmida nendega tugevamad sidemed kui kunagi varem.

Samas on oluline märkida, et Resolute Support pole veel jäänud toimumata. Ning kuigi Eesti jaoks on ISAF läbi, teenib sellel operatsioonil veel praegugi 44 300 NATO sõdurit.

D

Debütant. Vene agressioon Ukrainas on Moskva enda retoorika järgi osaliselt tingitud sellest, et nad ei taha ­NATO mõjuvõimu laienemist oma naabruses. Vähemalt mõnel juhul paistab nende praegune käitumine täiesti kontraproduktiivsena.

NATO-Ukraina Komisjoni kaudu on Kiiev 1997. aastast kõigi oma presidentide juhtimisel alliansiga koostööd teinud. Alliansi liikmeks astumine oli aga tänavuseni teema, mida rahva eeldatava vastuseisu tõttu üldiselt eriti jutuks võetud pole. Möödunud nädalal teatas peaminister Arseni Jatsenjuk, et ka nende riik võtab kursi alliansi liikmesusele.

Hädas ukrainlastest kõvasti suurem üllataja on Walesis aga Moldova – põliselt NATO-leige riik. Ülemöödunud kuul rabas Chișinău väga sihipärase ja avaliku teatega, et läkitab esindaja oma kõigi aegade esimesele NATO tippkohtumisele. Ametliku võimaluse Walesi sõita annab Moldova delegatsioonile Afganistan – nad on osalenud ISAFi missioonil ning saavad istuda ühes lauas koos 28 NATO ja 24 alliansivälise Afganistanis sõdinud riigiga.

G

Gruusia. Kuigi NATO-Gruusia Komisjoni formaadis Thbilisi sel korral eritähelepanu ei saa, on nende esindaja oodatud rohkematele kohtumistele kui ükski teine neljast alliansi kandidaatriigist. Lisaks kandidaatide ja Afganistanis võidelnud riikide kohtumisele on nende esindaja kutsutud ka esimeste NATO süvendatud koostöö programmi riikide sekka.

Praegu ei paista, et Thbilisile antaks Walesis NATO-liikmesuse tegevuskava ehk MAP, mis pärast seda, kui grusiinid sellest 2008. aastal Bukarestis ilma jäeti, varasemast kõvasti maagilisema kõla on omandanud. Samas ei ole sisuliselt väga palju vahet, kas Gruusia arendab oma kaitseväge ja ühiskonda NATO-kõlblikuks ülemüstifitseeritud MAPi või neile praegu pakutava iga-aastase riikliku aastaprogrammi ehk ANPi alusel. Kummagi saamine pole allianssi pääsemise eeltingimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles