OSCE: Ukraina konfliktipooled peaksid Putini rahuplaani arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE peaassamblee esimees Ilkka Kanerva (paremal) koos Vene välisministri Sergei Lavroviga täna Moskvas.
OSCE peaassamblee esimees Ilkka Kanerva (paremal) koos Vene välisministri Sergei Lavroviga täna Moskvas. Foto: SCANPIX

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarne assamblee (PA) on seisukohal, et Vene presidendi Vladimir Putini rahuplaani arutamine aitaks Ukraina konflikti lahendamisele kaasa, ütles peaassamblee esimees Ilkka Kanerva neljapäeval.

Kanerva ütles pärast Vene föderatsiooninõukogu spiikri Valentina Matvijenkoga kohtumist ajakirjanikele, et Vene välisminister Sergei Lavrov informeeris teda plaanist hommikul ja ta on jõudnud järeldusele, et selle arutamine konfliktipoolte vahel oleks kasulik ja konstruktiivne.

Samas on OSCE-l palju oma algatusi, seal hulgas konflikti lahendamise plaan, lisas Kanerva, kuid tervitas Putini konstruktiivset lähenemist.

OSCE PA ei saa kindlasti oma töös ainult ühele plaanile tugineda, rõhutas assamblee esimees. Ukraina probleemil on palju tahke ning oleks hea arutada kõiki lahendamiseks pakutud plaane, et nende põhjal ühine ettepanek välja töötada.

Putin esitas kolmapäeval seitsmepunktilise rahuplaani.

Plaani esimene punkt on Ukraina relvajõudude aktiivse pealetungi lõpetamine, samuti peaksid venemeelsed separatistid lõpetama Ukraina idaosas pealetungi Donetski ja Luganski suundadel.

Plaani teine punkt näeb ette Ukraina relvajõudude üksuste viimist asustatud punktidest piisavalt kaugele, et neid ei saaks tulistada.

Putini sõnul näeb tema plaani kolmas punkt ette rahvusvahelist kontrolli relvarahust kinnipidamise üle.

Neljandaks punktiks on õhurünnakute lõpetamine konfliktitsoonis.

Viiendaks tuleb läbi viia kinnivõetud isikute tingimusteta vahetamine «kõik kõigi vastu».

Kuuendaks tuleb Putini sõnul avada humanitaarkoridorid põgenike liikumiseks ja humanitaarabi toimetamiseks Donetski ja Luganski oblastitesse.

Seitsmenda punktina tuleb Vene presidendi sõnul tagada ülesehitusbrigaadide lubamine piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles