Islamiriigi eksdžihadist: iga päev toimuvad hukkamised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik ridadest põgenenu andis intervjuu USA uudistekanalile CNN, milles sõnas, et pühasõdalased panevad iga päev toime hukkamisi.

Eksdžihadist selgitas, et uustulnukatele tehakse ajupesu.

«Esimene asi, mis kollanokkadele öeldakse on, et eesmärgiks on islamistliku suurriigi rajamine, mis oleks ülejäänud islamimaadele eeskujuks. Edaspidi aga tahetakse vallutada nii palju riike kui võimalik,» teatas deserteerunu.

20-aastane mees lahkus Islamiriigi sõdijate seast kaks nädalat tagasi, kuna enda sõnul nägi, et tegemist on ebaõiglase rühmitusega. Ta varjab end nüüd Türgis.

Varem oli ta Raqqas, mis on Islamiriigi «pealinn» Põhja-Süürias. Mehe sõnul ei anna pühasõdalased armu neile, kes ei allu rühmituse karmidele islamistlikele reeglitele.

«Ristilöömisi ja avalikke hukkamisi tuleb ette iga päev. Naisi, kes ei kanna kogu keha katvat riietust, piitsustakse. Ülikoolides keelati filosoofia õpetamine, kuna seda peetakse Allahi teotamiseks. Samuti ei tohi tegeleda spordi ega muusikaga. Poeomanikud, kelle pood on palvetamise ajal avatud, võidakse läbi peksta,» teatas põgenenu.

Sellest hoolimata on tuhanded välisriikidest pärit moslemid liitunud Islamiriigiga.

Põgenenu arvates kujutavad lääneriikidest pärit pühasõdalased oma päritoluriigile suurt ohtu, kuna võivad seal edaspidi terrorirünnakuid korraldada.

Suurbritannia peaministri David Cameroni sõnul on Islamiriigist saanud lääne, kaasa arvatud Ühendkuningriigi jaoks suur oht.

Cameron tegi ettepaneku mitte enam lubada riiki neid Briti kodanikke, kes on võidelnud Islamiriigi ridades.

Islamiriik vapustas maailma kahe USA ajakirjaniku James Foley ja Steven Sotloffi hukkamisega. Avaldatud videotelt on kuulda, et neil räägib briti aktsendiga pühasõdalane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles