Poola teatel uusi NATO baase Ida-Euroopasse ei tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski
Poola president Bronislaw Komorowski Foto: SCANPIX

Poola president Bronislaw Komorowski ütles neljapäeva õhtul, et NATO tippkohtumisel ei otsustata rajada idapoolsetesse liikmesriikidesse uusi baase, selle asemel võetakse kasutusele uusi lennuvälju, rajatakse relva- ja varustusladusid, edastas EUobserver.

Lisaks loob NATO ligi 4000 sõdurist koosneva kiirreageerimisjõu juhuks, kui Venemaa peaks ründama alliansi idapiire.

Komorowski sõnul on see, kas Ida-Euroopas on NATO alalised baasid, suuresti semantika ja diplomaatia küsimus - loeb see, kui efektiivne on kiirreageerimisjõud kaitse seisukohalt.

Riigipea lisas, et nähtavam heidutus suurendaks inimeste julgeolekut.

Ühtlasi väljendas Poola president pettumust, et idapoolseid liikmesriike ei kohelda vanade NATO liikmetega võrdväärselt.

Ida-Euroopa liikmesriigid loodavad, et kiirreageerimisjõud hakkab paiknema nende territooriumil. Ühe võimalusena on mainitud NATO rahvusvahelise kirdekorpuse peakorterit Szczecinis.

Komorowski ütles ka, et tippkohtumisel tunnistatakse Venemaaga seonduv NATO uueks prioriteediks.

Presidendi hinnangul on NATO taandumas välismissioonidelt ja keskendumas oma traditsioonilisele rollile, milleks on liikmesriikide kaitse.

NATO Walesi tippkohtumine kestab täna õhtuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles