Raport: Põhja-Korea võib olla käivitanud tuumareaktori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea riigi rajaja Kim Il Sungi ja endise suure juhi Kim Jong Ili hiigelkujud pealinnas Pyongyangis.
Põhja-Korea riigi rajaja Kim Il Sungi ja endise suure juhi Kim Jong Ili hiigelkujud pealinnas Pyongyangis. Foto: SCANPIX

ÜRO aatomienergia järelvalve organisatsiooni raportist selgus täna, et Põhja-Korea võib olla taas käivitanud tuumareaktori, mis suudab toota tuumarelvade jaoks sobilikku plutooniumi.

«Alates 2013. aasta augustist on agentuur vaadelnud sateliidifotosid analüüsides aurupilvi ja jahutusvee voolu,» kirjutab raport Yongbyoni tuumareaktori kohta uudisteagentuuri AFP andmetel.

Rahvusvahelise aatomienergia agentuuri (IAEA) sõnul viitab nähtu sellele, et reaktor töötab. 

Agentuur pole aga pärast 2009. aasta aprilli reaktorit uurima pääsenud, seega ei saa selle töötamises siiski sada protsenti kindel olla.

Viie megavatine reaktor suudaks anda Põhja-Koreale aastas kuus kilo plutooniumit, millest piisaks ekspertide hinnangul ühe tuumapommi valmistamiseks.

Diktatuuririik on korraldanud seni kolm tuumakatsetust.

Reaktor pandi kinni 2007. aastal seoses leppega, mis nägi ette olulisima tuumareaktori sulgemise ja uste avamise rahvusvahelistele inspektoritele. Vastutasuks sai isoleeritud ja energiakriisis diktatuuririik kütteõli. Lisaks lubati Põhja-Koreale määramata aja jooksul iga aasta veel miljon tonni kütteõli või majandusabi, kui ta jätkab ülejäänud tuumaobjektide sulgemist. 

2013. aastal pärast viimatist tuumakatsetust asuti reaktorit aga renoveerima ja satelliidifotod kinnitavad, et reaktori ümber käib vilgas tegevus.

USA Teaduse ja Rahvusvahelise julgeoleku instituudi sõnul on aga täpsemate andmeteta raske hinnata, kui palju plutooniumit reaktor praegu toota võiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles