Ukraina võimud ja separatistid leppisid kokku relvarahu alustamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina Azovi pataljoni sõdurid Mariupoli lähistel.
Ukraina Azovi pataljoni sõdurid Mariupoli lähistel. Foto: SCANPIX

Ukraina valitsuse ja venemeelsete separatistide esindajad kirjutasid täna Minskis alla eelleppele relvarahu kehtestamiseks, teatas president Petro Porošenko.

«Minskis allkirjastati esialgse relvarahuleppe protokoll. See protokoll peaks jõustuma täna,» kirjutas Porošenko oma Twitteri kontol.

Porošenko kabinet avaldas teate, kus president kinnitas, et annab relvajõududele käsu kell 18:00 (Eesti ja Ukraina aja järgi) sõjategevus peatada.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk palus USA-d ja Euroopa Liitu venemeelsete separatistidega sõlmitud relvarahu garantideks. «Seda peavad toetama USA ja EL. Me ei tule ise Venemaaga toime ... me vajame tagatisi,» sõnas peaminister mõni minut pärast separatistide teadet relvarahuleppe allkirjastamisest Minski kohtumisel.

Uudisteagentuur Interfax kirjutas enne Minski kohtumisega seotud allikale viidates, et allkirjastatigi relvarahulepe.

Lääneriigid süüdistavad Moskvat Ida-Ukraina separatistide relvastamises ja relvajõudude sinna saatmises ning arutavad, milliseid edasisi sanktsioone Venemaa vastu kehtestada. Kreml eitab kõike.

Minskis peetavatel läbirääkimistel osalevad Venemaa, Ukraina, separatistide ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad.

Ukraina sõjavägi peab separatistide ja Vene vägedega jätkuvalt Donbassi piirkonnas lahinguid. Ukraina valitsusväed püüavad kaitsta Asovi mere ääres asuvat Mariupoli linna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles