Abbas ähvardas lõpetada ühtsusvalitsuse Hamasiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Mahmud Abbas tervitab rahvast pärast ühtsusvalitsuse loomist.
Palestiina president Mahmud Abbas tervitab rahvast pärast ühtsusvalitsuse loomist. Foto: SCANPIX

Palestiina president Mahmoud Abbas ähvardas eile lõpetada ühtsusvalitsuse Hamasiga, kui islamiliikumine ei luba valitsusel Gaza sektoris korralikult tegutseda.

«Me ei nõustu partnerlusega, kui Gazas jätkub praegune olukord, kus sektorit juhib 27st aseministrist koosnev varivalitsus,» ütles Abbas Kairosse saabudes Palestiina uudisteagentuuri WAFA teatel.

Abbas kohtub pühapäeval Egiptuse pealinnas president Abdel Fattah al-Sisiga.

«Rahvusliku ühtsuse valitsus ei saa kohapeal tegutseda,» lausus Abbas.

Hamas nimetas Palestiina omavalitsuse presidendi süüdistusi alusetuiks.

«Abbasi Hamasi- ja vastupanu-vastased avaldused on õigustamatud,» ütles palestiina äärmusrühmituse pressiesindaja Sami Abu Zuhri avalduses.

Zuhri sõnul on süüdistused valed, alusetud ja ebaõiglased palestiina Gaza sektori rahva suhtes.

Ta andis mõista, et Hamasi esindajad kohtuvad peatselt kolleegide Abbasi juhitavas liikumises Fatah, et arutada aprillis sõlmitud leppimispakti rakendamist.

Palestiinlaste kaks tähtsamat rühmitust leppisid aprillis kokku tehnokraatidest koosneva ühtsusvalitsuse moodustamises lootuses lõpetada seitse aastat kestnud kaksikvõim Läänekaldal ja Gazas.

Ühtsusvalitsus astus ametisse 2. juunil. Samal päeval astus ametlikult tagasi Gazat juhtinud Hamasi valitsus, ent vaatamata ametlikule võimu üleandmisele teostab Gazas de facto võimu endiselt Hamas.

Hamas peatas Iisraeli ja Gaza sektori äärmusrühmituse vahelise 50-päevase konflikti ajal ühtsusvalitsuse otsuste rakendamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles