Ukraina politoloogidele valmistas NATO tippkohtumine pettumuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko ajakirjanike ees Walesis 5. septembril.
Ukraina president Petro Porošenko ajakirjanike ees Walesis 5. septembril. Foto: SCANPIX

Ukraina ekspertide hinnangul näitas NATO äsjane tippkohtumine Walesis, et allianss ei ole valmis Ukraina olukorrale adekvaatselt reageerima.

Euroatlantilise koostöö instituudi analüütik Volodõmõr Gorbatš ütles esmaspäeval Kiievis pressikonverentsil, et NATO riigid piirdusid ainult avaldustega, mis on sõjaaja tingimustes selgelt ebapiisav.

Tema sõnul käitub NATO poliitilis-diplomaatilise, mitte julgeolekuorganisatsiooniga.

Euroopa ja transatlantiliste stuudiote keskuse president Aleksi Kolomiets leidis, et NATO ei suutnud tekkinud väljakutsetele adekvaatselt reageerida. Lootus sellele, et allianss leiab fundamentaalsetele väljakutsetele lahendused, jäid illusioonideks. Tema hinnangul oleks allianss pidanud kutsuma Ukrainat, Gruusiat ja teisi riike NATO-ga liituma ning «välistama neid riike, mis lammutavad NATOt».

Sama kriitiliselt hindas tippkohtumise tulemusi ka noortekeskuse Ukraina Atlantiline Nõukogu president Oksana Grõgorjeva. Tema hinnangul ei suuda Lääs või ei taha aru saada, et Venemaa osas «ei tööta ükski diplomaatia».

«Ma ootasin NATO tippkohtumisel teisi asju,» ütles ta.

Grõgorjeva veendumuse kohaselt oleks Ukraina president Petro Porošenko pidanud esitama taotluse NATO-ga liitumiseks, aga mitte sõlmima separatistidega relvarahu.

«Me mängime mänge, mis toovad meile fataalseid tulemusi,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles