Obama alustab kampaaniat Islamiriigi võitmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

SA president Barack Obama esitab ülehomme plaanid Ühendriikide laiendatud kampaaniaks äärmusrühmituse Islamiriik (IS) löömiseks Iraagis ja Süürias, strateegia näeb ette ka koostööd liitlastega Euroopas, Lähis-Idas ja mujal.

Obama alustab jõulist kampaaniat oma strateegiale toetuse saavutamiseks kongressis ja Ameerika avalikkuse seas. Homme kohtub president Valges Majas kongressi mõlema partei juhtidega ning peab ülehomme oma strateegiat tutvustava kõne.

President peab oma kõne 2001. aasta 11. septembri rünnakute aastapäeva eelõhtul. Kuigi USA ametnikud on öelnud, et nad ei usu praegu Islamiriigi võimekust sama tüüpi rünnakute korraldamiseks, näeb Obama administratsioon kiiret vajadust takistada äärmuslastel selle võimekuse saavutamist.

USA on juba alustanud õhulööke IS-i sihtmärkide vastu Iraagis ning Obama on kaalunud nende laiendamist ka Süüriasse. Samuti survestab president Iraagi valitsust täitma lubadust moodustada kaasavam valitsus ning soovib araabiamaade, eeskätt sunni enamusega riikide ühinemist lääne püüdlustega Islamiriigi purustamiseks.

Samas on Obama välistanud USA lahinguüksuste saatmise nii Iraaki kui ka Süüriasse. Selle asemel soovib ta ametnike sõnul kasutada USA õhujõude Iraagi ning võimalik, et ka Süüria mõõdukate ülestõusnute kaitsmiseks võitluses äärmuslaste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles