Vene mereväe juht: me ei vaja Mistralit, vaid selle võimalusi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev.
Mistral-tüüpi Prantsuse sõjalaev. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjalaevastiku ülemjuhataja admiral Vladimir Võssotski sõnul vajab Venemaa Mistral-tüüpi helikopterikandjat vaid koos tehnoloogiaga.

«Me ei vaja laeva, vaid selle võimalusi,» lausus admiral Vladimir Võssotski, kelle sõnul on tehing oluline vaid dessantlaeva tänapäevaste tehnoloogiliste seadmete tõttu, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Kahtlemata on see tehingu põhitingimus. Kui me tehnoloogiat ei saa, pole sellel [tehingul] mõtet,» lisas Võssotski.

Eile teatas Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, et Prantsusmaa ehitab Venemaa mereväe tarbeks vähemalt kaks Mistral-tüüpi helikopterikandjat. Samas lisas riigipea, et läbirääkimised lepingu üle jätkuvad.

Muret dessantlaevaga seotud tehingu üle on avaldanud Balti riikide kõrval ka Gruusia ja Ukraina eksperdid, kes on rõhutanud, et NATO, ELi ning Venemaa koostöö ei tohi toimuda teiste riikide julgeoleku arvel. Tehingu pärast on muret väljendanud ka USA kaitseminister Robert Gates.

200 meetri pikkune Mistral on Prantsuse laevastiku suuruselt teine alus, kaalub 21 000 tonni ning võib vedada helikoptereid, maabumisaluseid, tanke ja muud sõjatehnikat ning kuni 900 inimest.

Müügitehingu võimaliku õnnestumise korral oleks tegemist esimese militaartehinguga NATOsse kuuluva riigi ja Venemaa vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles