Ungari võimud suurendavad survet välisrahastatud vabaühendustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: SCANPIX

Ungari valitsus eesotsas peaminister Viktor Orbániga on laiendanud sunnimeetmeid riigis tegutsevate vabaühenduste vastu.

Alates juunist on 58 Ungaris tegutsevat vabaühendust, mis saavad raha välismaalt, pidanud uurijatele üle andma oma tegevust puudutavad dokumendid.

Olukord teravnes eile, kui Ungari keskuurimisbüroo (NNI) 20 töötajat ja kümned politseinikud ilmusid pealinnas Budapestis etteteatamata kahe vabaühenduse ruumidesse läbiotsimist korraldama.

Norra on alates 1994. aastast rahastanud vabaühendusi Ökotárs Foundation ja Demnet, mille eesmärk on Oslo teatel vähendada sotsiaalset ja majanduslikku ebavõrdsust Ida-Euroopas.

Alates 2009. aastast on Norra eraldanud kahele vabaühendusele 12 miljonit eurot. Organisatsiooni süüdistatakse aga liigsetes püüetes Ungari sisepoliitikat mõjutada.

Oslo sekkub sellega Ungari poliitikasse, kirjutas Orbáni mõjuvõimas personaliülem János Lázár juunis avalikus kirjas Norra valitsusele.

Budapest eitab uurimise politiseeritust.

Politsei ütles eile AFP-le, et läbiotsimine oli osa uurimisest teadmata isikute vastu, keda kahtlustatakse raha väärkasutamises ja ebaseaduslikus finantstegevuses.

«Need on tavaprotseduurid juurdlustes petturliku käitumise asjaoludesse,» ütles valitsuse pressiesindaja Zoltán Kovács ajakirjanikele.

Ökotársi juhi Veronika Móra sõnul on läbiotsimised osa jultunud katsest diskrediteerida vabaühendusi, eriti neid, mis on valitsuse suhtes kriitilised.

«Valitsus ajab segi poliitika ja valdkonnapoliitikad. Jah, on olemas vabaühendused, mis propageerivad teatud poliitikaid, ent nad ei ole poliitilised selles mõttes, et nad ei tööta erakondade heaks,» ütles Móra.

Norra valitsus on Ungari võimude tegevusest häiritud. Oslo on peatanud Ungari vabaühenduste rahastamise ning Euroopa asjade minister Vidar Helgesen nimetas viimaseid läbiotsimisi täiesti vastuvõetamatuteks.

«Ungari võimud demonstreerivad selle haaranguga ... kodanikuühiskonna ahistamise jätkumist,» ütles Helgesen.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch nimetas läbiotsimisi järjekordseteks tõenditeks Ungari tagasilangemisest autoritaarsusesse ja veel ühte sammu kodanikuühiskonna hirmutamiseks.

Vastavalt 1994. aastal sõlmitud leppele Euroopa Liiduga on kolm blokki mitte kuuluvat riiki - Norra, Island ja Liechtenstein - annetanud vaesematele EL-i liikmesriikidele raha sotsiaalse- ja majandusliku ebavõrdsuse vähendamiseks vastutasuks juurdepääsu eest EL-i turgudele.

Orbáni parempoolne erakond Fidesz võitis aprillis peetud parlamendivalimised, saavutades koos väikeerakonna kristlike demokraatidega teist korda järjest parlamendis kahekolmandikulise enamuse.

Orbán kuulutas juulis peetud kõnes, et soovib Ungarist teha rahvuslikel alustel mitteliberaalse demokraatia ja nimetas eeskujudena Venemaad ja Hiinat. Vabaühendusi nimetas ta kinnimakstud välismaa aktivistideks.

Alates 2010. aastast peaministrina tegutsev Orbán on muutunud järjest autoritaarsemaks ning koondanud võimu üha enam enda kätte. Ta on oluliselt kärpinud kohtuvõimu sõltumatust ning meediavabadust.

Vabaühenduste piiramine meenutab esmapilgul Putini-Venemaal toimuvat välismaalt rahastust saavate ühenduste välisagentideks tembeldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles