Ungari intellektuaalid protestivad Eestis asuva saatkonna sulgemise vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari lipp
Ungari lipp Foto: SCANPIX

Nimekad Ungari teadlased, olulised ühiskondlikud organisatsioonid ja ülikoolide soome-ugri õppetoolid kirjutasid eile alla avaldusele, millega väljendasid vastuseisu Ungari saatkonna sulgemisele Eestis.

Pöördumise avaldas Eesti keeles MTÜ Fenno Ugria.

«Meie, allakirjutanud, Eestiga traditsiooniliselt tihedates, mitmekülgsetes ja laiaulatuslikes suhetes olevad institutsioonid, organisatsioonid ja eraisikud kuulsime käesoleva aasta juulis jahmatusega Ungari valitsuse otsusest sulgeda Tallinna Ungari suursaatkond ning sellele arusaadavalt järgnenud Eesti vastusammust.

Arvame, et Ungari diplomaatia eemalepöördumine Ungari rahvale ja kultuurile alati erakordset tähelepanu osutanud Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigist Eestist on Eesti poolele haavav, Ungari vaatepunktist aga läbimõtlemata samm, mis ei teeni meie hüvangut ei lühikeses ega pikas perspektiivis ega põlista meie head nime maailmas. Ungari, Soome ja Eesti, kolm soome-ugri keeli kõnelevat riiki kannavad ühiselt vastutust väikeste soome-ugri rahvaste toetamise eest; suursaatkondade puudumine raskendab ka seda tööd.

Viimaste uudiste kohaselt plaanib valitsus Ungari–Eesti keelelise ja kultuurilise koostöö tugevdamist, kuid see rõõmustav areng võib juulikuiste diplomaatiliste otsuste valusaid tagajärgi üksnes leevendada, mitte aga neutraliseerida. Seetõttu soovime käesolevaga väljendada lootust, et tegemist on kõigest mööduva, ajutise meetmega, mille ülevaatamise selleks volitatud isikud mõistliku aja jooksul ette võtavad.»

Ungari välisministeeriumi pressiesindaja teatas tänavu juulis, et Ungari sulgeb 15. septembril saatkonnad Eestis ja Küprosel. Eesti teatas juulis, et sulgeb septembri lõpuks oma saatkonna Budapestis.

István Bán, Ungari aukonsul Tartus ja Lõuna-Eestis, kirjutas augustis, et põhjus saatkonna sulgemiseks on suure riigivõlaga Ungari jaoks eelkõige majanduslik otsus ning kahe riigi suhetes pole midagi muutunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles