Ansip ja Katainen saavad uues EKs asepresidendi ametikoha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ekspeaminister Andrus Ansip ja Soome endine valitsusjuht Jyrki Katainen
Eesti ekspeaminister Andrus Ansip ja Soome endine valitsusjuht Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Eesti ekspeaminister Andrus Ansip ja Soome endine valitsusjuht Jyrki Katainen saavad uues Euroopa Komisjonis portfellita asepresidendi ametikoha, teatas uudisteagentuur Reuters teisipäeva õhtul.

Lisaks Anspile ja Katainenile on EK-s veel kaks portfellita asepresidenti. Mitme meediakanali teatel lähevad need Läti ekspeaministrile Valdis Dombrovskisele ja Sloveenia endisele valitsusjuhile Alenka Bratušekile. Neli asepresidenti vastutavad suurhangete eest ja koordineerivad teiste volinike tööd.

Peatselt ametisse astuv Euroopa Komisjoni uus president Jean-Claude Juncker avalikustab volinike nimekirja kolmapäeva hommikul kell 10.00 GMT (kell 13.00 Eesti aja järgi). Juncker võib teha veel viimasel hetkel muudatusi. Euroopa Parlament peab volinike nimekirja veel heaks kiitma.

Reutersi nähtud eurovolinike nimekirjas saab majandus- ja rahandusvoliniku portfelli endine Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici.

Kaubandusvolinikuks tõuseb sakslane Günther Oettinger, kuid mitmed allikad teatasid hiljem teisipäeval, et temale kuulub hoopis niinimetatud Digital Agenda valdkond, mis hõlmab meediat, informatsiooni ja telekommunikatsiooni valdkonda. Konkurentsivolinikuks saab Belgia esindaja Marianne Thyssen.

Euroopa Liidu välispoliitika juhiks on juba varem määratud Itaalia välisminister Federica Mogherini.

Transpordivolinikuks saab Vera Jourova Tšehhist. Õigusküsimuste eest asub vastutama Cecilia Malmström Rootsist, regionaalpoliitika eest Corina Cretu Rumeeniast.

Keskkonnavolinikuks saab taanlanna Margrethe Vestager, energeetika ja kliimamuutuse volinikuks britt Jonathan Hill.

Tolliküsimuste eest asub vastutama Tibor Navracsics Ungarist, interneti ja kultuurivolinikuks saab Chrystos Stylianides Küproselt.

Immigratsiooni, inimõiguste ja siseasjade volinikuks saab kreeklane Dimitris Averamaopoulos, põllumajandusvolinikuks Phil Hogan Iirimaalt.

Siseturu volinikuks saab Elzbieta Biekowska Poolast, teadusuuringute ja innovaatika volinikuks Miguel Arias Canete Hispaaniast.

Maksuküsimuste ja pettusevastase võitluse volinikuks saab Kristalina Georgieva Bulgaariast, tööhõive- ja sotsiaalküsimuste volinikuks Carlos Moedas Portugalist.

Kalanduse eest asub vastutama Neven Mimica Horvaatiast ning arenguabi eest slovakk Maros Sefcovic.

Naabruspoliitika volinikuks saab austerlane Johannes Hahn, noorsooküsimuste ja mitmekeelsuse volinikuks Karmenu Vella Maltalt.

Tervishoiu ja toiduohutuse volinikuks saab Vyentis Andriukaitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles