Abhaasia tervitas kohtu otsust Kosovo iseseisvumise kohta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistlik Abhaasia püüdleb iseseisvuse tunnustamise poole.
Separatistlik Abhaasia püüdleb iseseisvuse tunnustamise poole. Foto: SCANPIX

Augustisõja järel Gruusiast lahku löönud separatistliku Abhaasia ametnikud tervitasid Haagis asuva ÜRO Rahvusvahelise Kohtu otsust kuulutada Kosovo iseseisvumine seaduslikuks.

Neljapäeval lükkas kohus tagasi Kosovo endise emamaa Serbia kaebuse iseseisvuse ebaseaduslikkuse kohta ja langetas otsuse, mille kohaselt ei rikkunud 17. veebruaril 2008 tehtud ühepoolne iseseisvusdeklaratsioon rahvusvahelist õigust.

Abhaasia peaministri Sergei Šamba sõnul annab kohtu otsus kaalu ka separatistliku piirkonna argumentidele Gruusiast eraldumise kohta. «Rahvusvahelised eksperdid ei saa enam kategooriliselt väita, et Abhaasial pole õigust enesemääramisele ja iseseisvusele,» ütles Šamba kohalikule uudisteagentuurile Apsnipress, vahendas civil.ge.

Samas möönis Šamba, et lääneriikide topeltstandartide poliitika tõttu ei pea ta tõenäoliseks, et Rahvusvaheline Kohus võiks langetada soodsa otsuse ka Abhaasia kasuks. Kohtu otsus pole siiski siduv, sest lõplikult peab selle heaks kiitma ÜRO Peaassamblee.

Gruusia pole 1,8-miljonilise elanikkonnaga Kosovo iseseisvust tunnustanud. Ka Abhaasiat ning Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena tunnustav Venemaa hoiab Kosovo küsimuses traditsioonilise liitlase Serbia poole ja Kosovo iseseisvust ei tunnusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles