Oxfordi ülikool: Ebola võib levida veel 15 riiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebola sümptomeid selgitav sotsiaalreklaam
Ebola sümptomeid selgitav sotsiaalreklaam Foto: SCANPIX

Briti Oxfordi ülikooli uuring näitas, et hemorraagiline haigus Ebola võib levida lisaks neile seitsmele riigile, kus seda alates 1976. aastast ette tulnud on veel 15 riiki.

Teada on viis Ebola tüve ning neist kõige nakkusohtlikum levib praegu Lääne-Aafrikas, edastab The Washington Post.

Oxfordi ülikooli teadlased tegid Ebola leviku kohta arvutimudeli, milles võeti aluseks selle haiguse kõige tõenäolisemate levitajad, nahkhiirte hulka kuuluvad lendkoerad.  

Mudeli kohaselt kannavad lendkoerad haigust edasi loomadele ja loomade kaudu võib see jõuda koos varasema seitsme puhanguriigiga kokku kuni 22 riigi elanikeni.

Teadlaste arvates kannavad mitmed lendkoerte liigid Ebola viirust, kuid need loomad ise sellesse haigusse ei nakatu.

Uurijate sõnul raskendab Ebola leviku kontrolli alla saamist asjaolu, et Aafrika riikide, kust on teateid Ebola epideemia kohta, elanike menüüs on näiteks kontrollimata ahviliha, mis võib tuua kaasa nakatumise sellesse hemorraagilisse haigusesse.

Asjatundjate andmetel küpsetatud lihaga ei pruugi haigus edasi kanduda, küll aga võidakse nakatuda looma tapmisel ja toore liha käsitlemisel.

Oxfordi uuringus seisab, et Ebola ohustab üsna paljusid Aafrika riike nende geograafilise asendi tõttu.

«Meie kaart tõi esile need «reservriigid», kus veel ei ole Ebolat, kuid kuhu see loomade tõttu võib jõuda. Neis riikides on keskkond ja epidemioloogilised olud selleks soodsad,» teatas Ebola leviku uurija Nick Golding.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on nüüdses Ebola puhangus kaotanud elu üle 2000 inimese. Ebolasse nakatumis ja surmasid on enim ette tulnud Libeerias, kuid ka Guineas, Sierra Leones, Nigeerias ja Senegalis.

WHO ekspertide arvates võib Ebolasse nakatuda umbes 20 000 inimest, enne kui see kontrolli alla saadakse.

ÜRO andmetel võib Ebola haiguspuhangust jagusaamiseks kuluda üle 600 miljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles