Porošenko: idaoblastid jäävad Ukraina koosseisu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko vestlemas sõduritega Mariupolis.
Ukraina president Petro Porošenko vestlemas sõduritega Mariupolis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ütles kolmapäeval, et esitab järgmisel nädalal parlamendile eelnõu, mis suurendaks riigi separatistliku idaosa piirkondade autonoomiat, kuid jätaks need Ukraina koosseisu.

«Föderaliseerumine või mässuliste kontrolli all olevate alade mis tahes kujul võõrdumine on välistatud,» ütles president valitsuse istungil. «Seadus Donetski ja Luganski oblastite teatud piirkondade ajutise omavalitsuse kohta tähendab staatust, millega need piirkonnad jäävad Ukraina koosseisu.»

Tema sõnul tagab see seadus «vastavate territooriumide rahumeelse naasmise Ukraina suveräänsuse alla». «Ma paluksin seda eelnõu toetada. Ning paluksin, et me mingil juhul ei nurjaks rahuprotsessi,» rõhutas president.

Ühtlasi ütles ta, et «mingeid rahvavabariike ei ole Minski protokollis mainitud». «Me ütleme, et seaduseelnõu kohaliku omavalitsuse ajutisest korrast Donetski ja Luganski oblasti üksikutes piirkondades näeb selgelt ette nende regioonide staatust Ukraina koosseisus,» lisas Porošenko.

Seejuures rõhutas ta, et 5. septembril Minskis saavutatud kokkulepped ei näe ette riigi föderaliseerumist ega Ukrainalt territooriumide võõrandamist.

«Protokoll näeb ette Ukraina suveräänsuse taastamist ja säilitamist kogu Donbassi territooriumil, kaasa arvatud sellel, mis on hetkel ajutiselt mässuliste kontrolli all. Ka see territoorium naaseb Ukraina õigusruumi,» kinnitas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles