USA on valmis ründama Islamiriigi võitlejaid Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide armee Pešmerga peab Islamiriigiga ägedaid lahinguid.
Kurdide armee Pešmerga peab Islamiriigiga ägedaid lahinguid. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kinnitas eilses telepöördumises, et Ühendriigid on valmis ründama sunniitide äärmusrühmituse Islamiriigi (IS) võitlejaid Süürias ja laiendama juba käimasolevat sõjategevust pühasõdalaste vastu Iraagis.

«Ma ei kõhkle tegutsemast IS-i võitlejate vastu Süürias nagu ka Iraagis,» ütles Obama, kes kutsus ühtlasi USA kongressi üles eraldama talle lisavolitusi ja -vahendeid Süüria opositsiooni väljaõppeks ja varustamiseks.

«Koostöös Iraagi valitsusega laiendame me pingutusi kaitsmaks meie oma inimesi ja humanitaarmissioone rünnates Islamiriigi sihtmärke, kui Iraagi sõjajõud lähevad rünnakule,» rääkis Obama.

President rõhutas siiski veelkord, et USA maavägesid kriisipiirkonda ei saadeta, kuid Iraagi julgeolekujõududele saadetakse väljaõpet andma 475 sõjaväelast ja toetatakse pühasõdalaste vastu sõdivaid liitlasi.

«Need terroristid on oma julmuses ainulaadsed, kes ei kohku tagasi ühegi metsikuse ees. Nad hukkavad vange. Nad tapavad lapsi. Nad röövivad, orjastavad ja vägistavad naisi,» rääkis president.

Obama kinnitusel on eesmärgiks Islamiriigi täielik hävitamine.

«Meie eesmärk on selge - me nõrgestame ja lõpuks hävitame nad täielikult  See saab olema kindel ja järjepidev operatsioon, mille käigus IS hävitatakse, kus iganes see ka asub,» ütles president.

«See on minu ametiaja keskseks põhimõtteks - kui sa ähvardad Ameerikat, siis ei leia sa enam kuskilt varjupaika. Me tabame meid ähvardavad terroristid, kus iganes nad viibivad,» lubas Obama.

USA on IS-i võitlejate tugipunkte Iraagis pommitanud juba umbes kuu aega, kuid pühasõdalaste käes on suured alad ka Süürias.

Ühendriikide meedia teatas juba varem päeval, et Obama on valmis laiendama Süüriasse õhurünnakute kampaaniat, mis seni on piirdunud IS-i sihtmärkidega Iraagis, kus äärmusrühmitus on alates juunist hõivanud suured maa-alad.

Ühendriikide välisminister John Kerry viibib sel nädalal Lähis-Idas, et arutada võimalusi Iraagi valitsuse stabiliseerimiseks ja Islamiriigi peatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles