Bulgaarlastest marjakorjajad jäid Soomes hätta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaarlased meelitati Soome pohli korjama.
Bulgaarlased meelitati Soome pohli korjama. Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI/PM/SCANPIX BALTICS

Bulgaarlastest marjakorjajad jäeti Lõuna-Savos Heinävesi vallas metsa ilma söögi ja joogita. Kogu seltskonna peale oli vaid üks väike telk, seega veetis suurem osa inimestest mitu ööd lageda taeva all.

Politsei kinnitusel on juhtunus viiteid inimkaubandusele, vahendas YLE.  

13 bulgaarlast oli sõitnud bussiga oma kodumaalt Tallinnasse ja sealt edasi laevaga Helsingisse. Kohe viidi nad kahe autoga Heinävesile pohli korjama.

Bulgaarlased, kelle seas on kaks naist, on vanuses 19-60 aastat.    

Politsei andmetel oli üks marjakorjajaid sõidutanud Bulgaaria mees võtnud pohlad kolmapäeval oma kätte. Hädaliste sõnul polnud ta aga kogusega rahul, mistõttu jättis korjajad metsa.

Kolmandal ööl ehk ööl vastu neljapäeva läks osa bulgaarlasest otsima abi ligi viie kilomeetri kaugusel asuvast majast. Politsei sai kõne hätta sattunud marjakorjajate kohta keset ööd.

«Seal palusid nad esmalt vett juua. Mõne leiva oli mees neile jätnud ja siis olid nad söönud pohli. Neil oli külm, kuid nad kosusid ruttu. Andsime neile politseijaoskonnas süüa, juua ja loomulikult ööbimiskoha,» rääkis Ida-Soome Varkausi politsei ülemkomissar Harri Pöysti.

Tema sõnul on juhtunus märke inimkaubandusest, kuna marjakorjajad meelitati Soome alusetute lubadustega palga ja ülalpidamise kohta.

«Nad oli võlgu reisikorraldajale ja neid jäeti abituna võõrale maale saatuse hooleks. Inimkaubandust puudutavas seaduses on kirjas sunnitöö või töö, mida tuleb teha inimväärikust alandavates oludes.»  

Ülemkomissari sõnul oli bulgaarlased ülekuulamisel väga sõnakehvad ja hirmunud. «Suurimaks probleemiks on see, et nad ei julge öelda, kes neile selle sõidu korraldas. Nad väidavad, et ei tundnud Soomes neid sõidutanud bulgaarlasi. Kas ongi nii või nad lihtsalt ei julge rääkida.»

Marjakorjajad kinnitasid, et tahavad naasta kodumaale. Politsei organiseerib sotsiaaltöötajate abiga sõidu Helsingisse, kus Bulgaaria saatkond tegeleb nendega edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles