CIA: Islamiriigil on seniarvatust rohkem võitlejaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA andmetel on Islamiriigil seniarvatust rohkem võitlejaid
CIA andmetel on Islamiriigil seniarvatust rohkem võitlejaid Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) andmetel on sunniitlikul äärmusrühmitusel Islamiriik Iraagis ja Süürias 20 000 – 31 500 võitlejat.

Varasemalt arvati, et pühasõdalasi võib olla umbes 10 000, edastab AFP.

Süürias on umbes 15 000 välisriikidest pärit džihadisti, kellest 2000 on lääneriikidest. Osa neist on Islamiriigi võitlejad, osa Süüria sõja vabatahtlikud.

CIA esindaja Ryan Trapan selgitas, et uus arvuline hinnang Islamiriigi võitlejate kohta pärineb luureandmetel, mis koguti ajavahemikul maist augustini.

«Liikmete arvu kasvu taga on edukus ja populaarsus, aktiivselt tegeletakse uut liikmete värbamisega, kuulutati välja kalifaat ning võitlus ja luure on tänapäeva tasemel,» selgitas Trapan.

USA president Barack Obama sõnas teleesinemises, et ta andis nõusoleku viia Islamiriigi vastaseid õhurünnakuid läbi lisaks Iraagile ka Süürias. USA on Iraagis õhurünnakuid teinud alates 8. augustist. Obama kinnitas, et eesmärgiks on Islamiriigi täielik hävitamine.

Kümme Lähis-Ida riiki lubasid USAd Islamiriigi vastases võitluses toetada. Kaasa arvatud Saudi Araabia, mille toetust USAle peetakse väga tähtsaks. Saudi Araabia puhul on tegemist sunniitliku juhtriigiga, millel on suur mõju kogu maailma sunniitidele.

Julmuse ja hukkamiste poolest tuntud Islamiriik vallutas Iraagis ja Süürias suuri maa-alasid, kus kuulutati välja kalifaat. Samuti ähvardas see grupeering USAd terrorirünnakuga.

Islamiriik on röövinud lääneriikide kodanikke, kelle seas oli ka kaks USA ajakirjanikku James Foley ja Steven Sotloff. Mõlemad mehed kaotasid pühasõdalaste käe läbi elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles