Igor Taro Ukraina päevik: 11.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbro.org

Mõlemad pooled on teinud üsna agressiivseid avaldusi Ida-Ukrainas kehtestatud relvarahu rikkumise taustal. Nii Ukraina parlamendi spiiker, kui ka terroristide propagandakanalid kõnelevad relvarahu katkestamise võimalusest, süüdistades teine-teist. Sisuliselt on niinimetatud relvarahu tähendanud seni vaid suurte rünnakuoperatsioonide puudumist kummaltki poolelt. Väiksemaid kokkupõrkeid ja tuleavamist juhtub seevastu pidevalt.

Kõige intensiivsem vastasseis oli möödunud ööpäeval Horlivka lähistel Majorski kontrollpunktis. Ukrainlased sättisid enda kontrollitavale alale tee peale betoonplokke, et tõkestada võimalik terroristide läbimurre. Seepeale lendasid sinna kohale Putini vabatahtlikud neljal jalaväe lahingumasinal. Peeti mõnda aega intensiivset vaherahu, kuid ukrainlased jäid oma seisukoha juurde. 

Terrorivastase operatsiooni infokeskus on kohendanud oma skeemi, mis hakkaski juba piinlikuks muutuma, kuna vastab maastikul toimuvale üsna tinglikult. Nüüd on siis kogu ala Starobeševe-Novoazovski liinist idas märgitud terroristide poolt hõivatuks. Ma kirjutasin umbes paar nädalat tagasi sellest, et ilmselt ida pool Novoazovski-Donetski maanteed ukrainlasi pole. Seal olid augusti lõpus veel ehk mõned lüngad Komsomolske küla näol ja Telmanove osas polnud asjad üheselt selged (nüüd on, ka kaardil). Nii et kindlasti pole nüüd tegu olukorraga, et üleöö läks hulk asulaid terroristide kontrolli alla, lihtsalt kaart viidi kooskõlla reaalsusega.

Sellel Donetskist lõunas asuval halliks muutunud alal toimub muidugi põnevaid asju. Telmanove kandis olevat kuskil tuhatkond Putini vabatahtlikku, keda instrueerivad ja harjutavad kokku vene kaadriohvitserid. Novoazovski ja sellest mõnevõrra sisemaal asuva RozyLuksemurgi külasse on paigutatud kümneid tanke ja Bezymjannõi asulas töötab venelaste raadioluure masin.

Ukraina Rahvuskaart sai eile kätte mingi portsu kaasajastatud T-64 tüüpi tanke, mida neile pidi tarnitama augusti lõpu seisuga. Siis oli neid ju vaja. See on lihtsalt veel üks näide sellest, kuidas aeglaselt kulgev varustusahel võib sündmuste käiku negatiivselt mõjutada. Ukraina suureks mureks oli konflikti puhkedes, et polnud sõjaväelasi, kes sõdiks. Ja vabatahtlikke ei saanud kohe lahingusse saata – isegi sõjaolukorras võtab nende kiirväljaõpe vähemalt kuu aega (tingimusel, et pataljon on komplekteeritud) ja ka siis ei saa neid kohe eesliinile saata. 

Meil on, sellest kontekstis, millele mõelda. Meie Kaitseliidu ja üldiselt riigikaitse korralduse teemal. Päris nii asjad ei käi, et jama korral annan end vabatahtlikuna üles, saan automaadi kätte ja lähen riiki kaitsma. Väljaõppeta ja kokkuharjutamata seltskonnad on lihtsalt kahuriliha, mitte kaitseväe üksused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles