Poola valitsus astus tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk ja tema valitsuse liikmed lahkumas presidendipaleest.
Donald Tusk ja tema valitsuse liikmed lahkumas presidendipaleest. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk, kes suundub tööle Euroopa Ülemkogu alaliseks presidendiks, esitas eile avalduse valitsusjuhi kohalt lahkumiseks, mille president ka heaks kiitis.

Seitse aastat Poola peaministrina töötanud Tusk valiti möödunud kuul Euroopa Liidu liikmesriikide riigi- ja valitsusjuhtide poolt Euroopa Ülemkogu alaliseks eesistujaks. Tusk asub Herman Van Rompuy asemel ülemkogu presidendina tööle 1. detsembril.

Tusk ütles eile peetud kõnes, et seitsme aasta jooksul õnnestus tal teha kodumaa jaoks palju head, kuigi need aastad olid paljude jaoks keerulised. «Kuid ma pean ütlema, et minu jaoks olid need kõike olulisemad ja ilusamad,» lisas Tusk.

Poola uueks valitsusjuhiks saab suure tõenäosusega senine parlamendispiiker Ewa Kopacz, kes pälvis tänavu Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi. Lisaks sellele, et 57-aastasest Kopaczist saab tõenäoliselt valitsusjuht, saab temast ka erakonna Kodanikeplatvorm uus esimees.

Eile Kopacziga kohtunud president Bronisław Komorowski kiitis eile heaks tema kandidatuuri valitsusjuhi kohale. Poola seaduste järgi on Kopaczil nüüd aega kaks nädalat valitsuse moodustamiseks.

«Uus valitsus saab olema teistsugune, sest peaminister on erinev,» ütles Kopacz eile Belvedere paleest lahkudes. Siiski ei avalikustanud ta võimalikke ministrikandidaate, lubades esmalt teavitada riigipead.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles