Mida kujutab endast päev Lefortovo vanglas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lefortovo vangla.
Lefortovo vangla. Foto: LiveInMSK.ru

Venemaa eriteenistuste poolt reedel Eestist röövitud kapo töötaja Eston Kohver on paigutatud kurikuulsasse Moskva Lefortovo vanglasse. Postimees avaldab Leforotovos kolm korda viibinud vene teadlase Igor Sutjagini sõnadele tuginedes, milline näeb välja vangla päevakava.

•    Kell 6 äratus. Valvur lööb selleks lihtsalt vastu kambri ust.

•    Kell 6.10 avatakse kambriukse aknake. See on hetk, kus vang peab esitama kõikvõimalikud kirjad ja taotlused.

•    Kell 6.20–6.30 tuuakse hommikusöök. Võrreldes teiste Venemaa kinnipidamiskohtadega toidetakse Lefortovos väga hästi. Lefortovo vähestele vangidele tehakse süüa kõrvalhoones asuvas FSB uurimiskomitee sööklas. Hommikuks on alati puder.

•    Pärast hommikusööki peab vang ära tegema voodi. Erinevalt muudest Vene vanglatest võib seal lamada voodis, aga ei tohi teki all olla. Psühholoogilise mõju avaldamiseks võidakse aga voodis lamamine keelata.

•    Kella 8–9 paiku viiakse tavaliselt uurimistoimingutele neid, keda kutsutakse. Kui ei kutsuta uurija juurde, siis võidakse viia jalutama. Jalutama viiakse kambrite kaupa. Kambris on kaks-kolm inimest, aga mõned kambrid on ka kuuekohalised. Tavaliselt kasutatakse vangla katusel asuvat jalutamisaeda, mis on umbes kaks-kolm meetrit lai ja 3,5–4 meetrit pikk – seal saab teha seitse sammu ühes suunas.

• Kell 13 lõuna. Alati on kolm käiku: supp, praad ja kompott. Pärast lõunat võidakse taas viia ülekuulamistele või muudele toimingutele või jalutama.

•    Kell 18 õhtusöök. Tavaliselt kas liha või kala garniiriga. Kanaliha ei pakuta peaaegu kunagi, sest reeglite järgi ei tohi vangidele anda kondiga liha. Köögis ei viitsita kanakonte lihtsalt eemaldada.

•    Kell 22 öörahu. Kambrites kustutatakse päevatuli ning pannakse põlema öötuli, mis on tumedama valgusega. Sellega saab magada. Öörahu tähendab, et vang võib olla ainult voodis. Magamiseks on ka omad reeglid: käed peavad olema alati teki peal ning tekki ei tohi tõmmata üle pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles