Süüria mässulised kontrollivad suuremat osa Golani relvarahujoonest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad jälgivad Süüria poolset osa Golani kõrgendikest.
ÜRO rahuvalvajad jälgivad Süüria poolset osa Golani kõrgendikest. Foto: SCANPIX

Al-Qaeda-juhitavad mässulised kontrollivad Golani kõrgendikel suuremat osa Iisraeli-Süüria relvarahujoone Süüria poolest, teatas täna Londonis baseeruv Vabaühendus.

Al-Qaedaga seotud Al-Nusra Rinne ja selle liitlased korraldasid möödunud kuul Quneitra provintsis suurpealetungi valitsusvägedele, hõivates muu hulgas ainsa piiriületuspunkti üle relvarahujoone selle strateegilise platoo Iisraeli okupeeritud sektorisse.

«Režiim on pealetungivate mässuliste ees taganemas,» ütles uudisteagentuurile AFP Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

«Režiim on praeguseks kaotanud umbes 80 protsenti Quneitra provintsi linnadest ja küladest.»

Mässulised röövisid 28. augustil Golani kõrgendikel 45 ÜRO rahuvalvajat ja hoidsid neid pantvangis kuni selle nädala neljapäevani.

1974. aastal kehtestatud Iisraeli ja Süüria vaherahu jälgib Golani kõrgendikel 1200-meheline ÜRO rahuvalvevägi.

Iisrael hõivas 1200 ruutkilomeetrise ala 1967. aasta Kuuepäevase sõja ajal ning liidendas selle 1981. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei ole kunagi tunnustanud.

Süüria ei ole loobunud territooriumi tagasi taotlemast ning see on olnud teemaks rahukõnelustel Iisraeliga 1990. aastatel ning taas aastal 2008.

Kõneluste taasalustamise on välistanud 2011. aastal puhkenud president Bashar al-Assadi režiimi vastane ülestõus, mis kasvas kiiresti kodusõjaks, milles on hukkunud enam kui 191 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles