Türgi laseb alaealised kurdid vanglast vabaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kividega kurdi lastest on saanud üks korduv osa selle rahva viimasel ajal Türgis peetavatel meeleavaldustel.
Kividega kurdi lastest on saanud üks korduv osa selle rahva viimasel ajal Türgis peetavatel meeleavaldustel. Foto: SCANPIX

Türgi võimud on hakanud vabaks laskma kurdi lapsi, kelle nad vägivaldsetel meeleavaldustel osalemise eest trellide taha on saatnud, vahendab uudistevõrk AFP.


Vastavalt eile jõustunud seadusele, mis annab amnestia praegu kinnipidamisasutustes istuvatele alaealistele, lasti Kagu-Türgisse jäävas Merdini provintsis lahti viis 15-18-aastast vangi, lõunas Merdini provintsis Mersinis kaks ja selle naabruses Adanas veel mõned.

Türgi on viimastel aastatel saatnud vangi sadu alaealisi, kellest mõned on vaid 12-aastased. See on toonud kaasa mitmeid proteste ja süüdistusi, et Ankara pole tegelikult väga pühendunud kurdidega käiva verise konflikti lõpetamisele.

«Umbes 190 praegu vangis istuvat last peaksid vabaks saama,» iseloomustas seadust kurdist parlamendiliige Bengi Yildiz. «Lisaks peaksid tuhanded kohtu alla jääjad sellest seadusest võitma.»

Kive loopivatest lastest on saanud tavapärane nähtus Türgi kurdide meeleavaldustel. Türgi terrorismivastase seaduse alusel on saadetud vanglatesse sadu alaealisi kurde. Kuigi seadusmuudatus kergendab karistusi kiviloopijaile, ei puuduta see neid noori, kes tabatakse meeleavalduselt külm- või tulirelvade või lõhkeainega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles