Janukovõtši Regioonide partei ei osale Ukraina parlamendivalimistel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse peaministri Arseni Jatsenjuki vastasseis Regioonide Partei saadikutega ajal, mil ta oli veel parlamendispiiker ja Ukraina kriis alles meeleavalduste tasemel.
Praeguse peaministri Arseni Jatsenjuki vastasseis Regioonide Partei saadikutega ajal, mil ta oli veel parlamendispiiker ja Ukraina kriis alles meeleavalduste tasemel. Foto: Reuters / Scanpix

Regioonide Partei, kuhu kuulus ka tagandatud president Viktor Janukovõtš, ei võta osa Ukrainas 26. oktoobril toimuvatest parlamendivalimistest, teatas täna partei juhatuse esimees ja parlamendisaadik Boriss Kolesnikov.

«Partei juhtkond otsustas parlamendivalimistel osalemise vastu ajal, mil riigis vältab sõda ja riigi 44 valimisringkonnas on füüsiliselt võimatu valimisi läbi viia. Regioonide Partei ei võta valimistest osa,» ütles Kolesnikov.

Saadiku sõnul võivad valimised riigi lõhestada. «Missugune parlament saab meil olla, kui neljandik riigist pole selles esindatud,» küsis ta.

Kolesnikov ise ei plaani parlamenti kandideerida üheski ühemandaadilises valimisringkonnas. Saadiku sõnul otsustab iga Regioonide Partei liige ise kas mõnes ühemandaadilises ringkonnas kandideerida või mitte.

«Seadus ei luba enam parteiblokkide moodustamist. See on [partei]tehnoloogiline küsimus - partei moodustamine, selle ümbernimetamine või midagi muud,» ütles Kolesnikov vastuseks kuulujuttudele, mille kohaselt moodustatakse opositsiooniliit kuhu pidi kuuluma ka Regioonide Partei.

«Me austame kolleegide arvamust nende õiguse kohta opositsiooniliite moodustada,» lisas ta.

Vastates küsimusele kuidas partei kavatseb parlamendiväliselt oma ideid ellu viia, ütles Kolesnikov: «Kui valimised viiakse läbi kõigest hoolimata ja neid tunnustatakse, milles ma sügavalt kahtlen, siis on olemas rahvusvahelised eeskujud parlamendiväliseks opositsiooniks, täpsemalt ühemandaadilistest valimisringkondadest parlamenti valitud saadikud, kes esindavad Regioonide Partei huve».

Ukraina president teatas 25. augustil parlamendi laialisaatmisest ning kuulutas välja ennetähtaegsed valimised, mis toimuvad 26. oktoobril.

Regioonide Parteil oli veebruari lõpus aset leidnud võimuvahetuse eel parlamendis suurim esindatus ning eesotsas presidendiga püüdis partei tüürida Ukrainat Venemaa suunas. Maidani meeleavalduste ajal lahkusid partei ridadest ka mõned sellised liikmed, kes ei toetanud partei karmikäelist lähenemist.

Janukovõtsi tagandamise järel asus riiki juhtima võimublokk Euroopalik Valik eesotsas Julia Tõmošenko ja Arseni Jatsenjuki erakonnaga Batkivštšõna (Isamaa)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles