Briti ekskaitseminister: Putin võib saada uueks Staliniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kunagine kaitseminister Bob Ainsworth.
Briti kunagine kaitseminister Bob Ainsworth. Foto: SCANPIX

Suurbritannia endine kaitseminister, Tööparteisse kuuluv Bob Ainsworth kritiseeris teravalt Vene presidenti Vladimir Putinit.    

Staažika poliitiku sõnul on Putinis potentsiaali saada uueks Jossif Staliniks, vahendas The Guardian. «Stalini tegutsemine tõukas maailma külma sõtta. Putinil on potentsiaali saada sama ohtlikuks.»

Poliitikauudistele keskendunud portaalis The Chamberlain Files avaldatud artiklis nõuab ta Suurbritannia valitsuselt tegusid uue külma sõja ärahoidmiseks.

«Ühegi teise mõjuvõimsa riigi juht pole käitunud nii silmanähtavalt agressiivsena pärast Stalinit ja sõjajärgseid aastaid. Kahju küll, kui Putin rõõmustaks sellise võrdluse üle.»

«Ta (Putin) on öelnud, et Nõukogude Liidu kokkuvarisemine oli 20. sajandi suurim tragöödia ja väidab, et tal on õigus tegutseda venelastest vähemuse kaitsjana teiste riikide territooriumidel.»

Venelastest vähemused elavad ümber endise Nõukogude Liidu, Ainsworthi sõnul annaks selline loogika Putinile justkui vabad käed sekkuda kõigi Ida-Euroopa riikide siseasjadesse.  

Aastatel 2009-2010 Briti kaitseministrina töötanud Ainsworth on kindel, et Putin on maailmarahule suuremaks ohuks kui Süürias ja Iraagis õudu ja hirmu külvav terroriorganisatsioon Islamiriik (IS).

Ainsworthi sõnul on Putini esitatud väljakutse maailma jaoks hoopis teisest klassist kui IS, kuna see pole «riiklik toimija».  

Poliitiku arvates ei peata Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide sanktsioonid Putinit. Vaja oleks tõhusamaid samme, näiteks loobumist Venemaa imporditavast energiast. Lisaks nõuab ta, et Briti valitsus mõtleks sõjaväe eelarve järsu kärpimise tagamaadele.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles