Hispaania peaminister: iseseisvustaotlused on kahjulikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katalaanide meeleavaldus Barcelonas.
Katalaanide meeleavaldus Barcelonas. Foto: SCANPIX

Šotimaa ja Kataloonia püüdlused lüüa lahku oma senisest emamaast, on vastuolus Euroopa integratsiooniga, ütles Hispaania peaminister Mariano Rajoy.

«Kõik Euroopas arvavad, et need protsessid on tohutult negatiivsed,» ütles Rajoy Hispaania parlamendile peetud kõnes. «Need protsessid on torpeedo Euroopa vaimsuse vastu, sest Euroopa on loodud riike integreerima, mitte neid lõhkuma,» lisas valitsusjuht.

Kui Šotimaal seisab homme ees referendum, kus hääletusele pannakse küsimus Ühendkuningriigi koosseisu jäämise või sealt lahkulöömise üle, siis Hispaania koosseisu kuuluval Kataloonial on keskvalitsus keelanud referendumi korraldamise, kuna Hispaania seadused seda ei luba.  

Katalaanidest aktivistid seevastu leiavad, et soovi korral võiks seadustest leida siiski ka võimaluse nii iseseisvusreferendumi korraldamiseks kui selle tunnustamiseks või muuta seadusi nii, et see oleks võimalik.

Madridi vastuseisust hoolimata on Kataloonia valitsus lubanud korraldada 9. novembril hääletuse, mille Hispaania on omakorda lubanud vaidlustada konstitutsioonikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles