Venemaa nõudis ÜROs USA õhurünnakute hukkamõistmist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin ÜRO Julgeolekunõukogu koosolekul.
Venemaa suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin ÜRO Julgeolekunõukogu koosolekul. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogus kukkus läbi Venemaa algatatud katse mõista hukka USA õhurünnakud Afganistanis.


Venemaa üritas suruda läbi avalduse, milles 15 ÜRO Julgeolekunõukogu liiget mõistaksid hukka kümneid tsiviilisikuid tapnud õhurünnakud Afganistanis, vahendas Reuters.

ÜRO Afganistani abimissiooni UNAMA kinnitusel hukkus reedel USA korraldatud õhurünnakutes 90 tsiviilisikut, kellest 60 olid lapsed.

USA küll kinnitas õhurünnakute toimumist, kuid nende andmetel hukkus 30 inimest, kelle hulgas oli viis tsiviilisikut ja ülejäänud kuulusid mässulise Talibani võitlejate hulka.

«Ma usun, et venelased soovivad tähelepanu Gruusialt kõrvale juhtida, et ärritada ameeriklasi,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud diplomaat.

Venemaa suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin keeldus kommenteerimast, kas avaldus on seotud Gruusia kriisiga, kuid ta avaldas lootust, et see võetakse nõukogus vastu.

Belgia suursaadik ja ühtlasi ka ÜRO Julgeolekunõukogu president Jan Grauls ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et resolutsioon kukkus nõukogus läbi. Graulsi sõnul on mõistlik oodata ära USA sõjaväejuurdluse tulemused.

Tema kinnitusel ei arutanud liikmesriigid ka separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamise küsimust.

Venemaa, USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Hiina on alates ÜRO Julgeolekunõukogu loomisest selle vetoõigusega liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles